L'última acció de força dels sindicats educatius davant el conseller Ernest Maragall ha estat poc contundent, ja que la vaga d'ahir va ser la menys seguida de les cinc convocades contra l'actual Departament d'Educació. El professorat gironí és el que va secundar menys la protesta perquè, segons dades de la Conselleria, només s'hi va sumar el 12,04%; mentre que la mitjana de Catalunya va ser del 20,98% -20 punts inferior a la vaga del març de l'any passat i 30 menys que la del febrer de 2008-, un 30,6 a primària i un 10,43 a secundària. CCOO va augmentar la participació fins al 60%, mentre que Ustec·STEs la va quantificar en el 52% dels mestres de primària i el 32,5 dels professors de secundària.

Prop de 300 docents es van concentrar ahir al migdia davant els Serveis Territorials d'Educació "en defensa de l'ensenyament públic" i per deixar clar el seu "no a la política educativa del Departament", tal com es llegia a la pancarta principal de la protesta convocada per Ustec·STEs, CCOO, FETE-UGT i Aspepc-SPS, tot i que a Girona també hi van participar ANPE i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. L'Alt Empordà va sumar el major nombre d'adhesions a la vaga, seguida del Baix Empordà i la Selva; mentre que a la Garrotxa i el Pla de l'Estany és on va tenir menys incidència.

Però no tots els que donaven suport a la vaga eren a Girona, sinó que alguns van fer actes a les seves escoles. Aquesta va ser l'opció triada pels col·legis de Lloret, el Pla de Girona -on els mestres es van vestir de dol- o l'escola de Maçanet de la Selva -on van realitzar un matí de debat reivindicatius.

Els promotors de la vaga reclamen l'increment de plantilles, la reducció d'alumnes per aula i que totes les baixes docents es cobreixin des del primer dia; rebutgen les hores extres, els nomenaments telemàtics, l'actual projecte de decret d'autonomia de centres, el nou calendari -volen mantenir la jornada intensiva al juny- i els contractes d'un terç de jornada, deixant els de mitja o sencera.

Els crits exigint la dimissió d'Ernest Maragall i contra la política del seu Departament van presidir la protesta, que aquesta vegada no va incloure manifestació ni entrega de manifest al director territorial d'Educació. Els portaveus de CCOO i Ustec·STEs van coincidir a dir que no volien lliurar el document a algú que no vol negociar, "si vol que baixi" -van concloure. Per part d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va afirmar que "Maragall és un perill públic per al professorat i el Govern de la Generalitat", pel que va demanar al president que "enviï el conseller a la cua de l'INEM". Ell mateix va negar que darrere la vaga hi hagi motivacions laborals; unes paraules que contrastaven amb les del dirigent de CCOO Víctor Sánchez: "No ens fa vergonya dir que hi ha motius laborals", i ho va remarcar demanant mirar entre els manifestants "la quantitat de jovent que sap que li estan degradant les condicions laborals".