El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, es va reunir amb els alcaldes de les principals poblacions afectades pel temporal 24 dies després. En un acte celebrat ahir a Girona, Castells va trobar-se amb els representants de 20 municipis de les comarques gironines amb l'objectiu d'elaborar uns expedients informatius per determinar les responsabilitats de la interrupció i el subministrament elèctric. En relació amb els expedients, Castells va manifestar que el procés es duria a terme "tan ràpid com sigui possible" tot i anunciar que "poden durar setmanes".

En aquest sentit, el conseller va comparar aquests tràmits amb els que es van dur a terme l'any 2007 arran de l'apagada que hi va haver a Barcelona el 23 de juliol. Aquell cop, els expedients informatius es van completar al cap de dos mesos. "Aquesta vegada pot ser que trigui més el procés, o sigui que entre finals del mes de maig i principis de juny pot ser que estigui enllestit", va preveure Castells.

El titular d'Economia va negar-se a crear falses expectatives sobre possibles accions que es poguessin emprendre ja que preferia esperar a tenir "una base sòlida" a través de la documentació extreta a partir dels expedients informatius per tirar endavant un expedient sancionador, tot i que va afegir que aquest procés seria "probable i eventual".

Durant la reunió, els alcaldes van manifestar "l'enorme disgust" que tenien amb la companyia elèctrica per la manca d'informació duta a terme els dies posteriors al temporal. Respecte a aquest tema, Castells va afirmar que mantindria "un contacte permanent amb Endesa perquè entenguin tot el que ha succeït i tractin de reparar part dels danys que s'han produït". Per aquest motiu, el conseller va anunciar que aquest primer contacte es produiria una setmana després de Setmana Santa en una trobada amb els màxims dirigents de la companyia: "Tindrem una reunió al màxim nivell entre la direcció d'Endesa, el president de la Generalitat José Montilla i jo mateix".

En la trobada d'ahir, el conseller va escoltar de primera mà l'opinió dels alcaldes de les poblacions com Lloret de Mar, Calonge, Platja d'Aro, l'Escala, Canet d'Adri o Riudarenes entre d'altres, localitats que havien estat almenys cinc dies afectades per la nevada, per tal de recopilar informació per elaborar posteriorment els expedients informatius. Per Castells, una de les finalitats per la qual s'estan duent a terme aquests expedients és per determinar "si hi ha hagut un estat deficient de la xarxa elèctrica".

En aquesta línia, a més de la informació que els alcaldes van aportar ahir (unes dades que es podran anar ampliant durant els pròxims dies), la direccio general d'Energia i Mines ha sol·licitat els corresponents informes tècnics a organismes competents en matèria de meteorologia i d'enginyeria. També s'han encarregat a laboratoris d'anàlisi especialitzats les metal·lografies dels suports caiguts.

Expedient sense precedents

Tota aquesta informació es complementarà amb les dades recopilades pels quatre equips tècnics de la Direcció General que han estat sobre el terreny des del principi. Per aquest motiu, la instrucció de l'expedient analitzarà tant la nevada que va causar els problemes com l'actuació de les diferents companyies elèctriques a l'hora de mantenir la xarxa, restablir el subministrament i informar degudament de la situació.

Aquest és el primer cop que la Generalitat incorpora a un expedient d'aquestes característiques la informació que proporcionen els diferents ajuntaments, per tal de tenir en compte l'experiència dels municipis en el procés de ?depuració de responsabilitats, així com també en les possibles recomanacions de millora dels protocols.