Més d'un miler de passatgers que havien de sortir de l'aeroport de Girona o arribar-hi des d'alguna ciutat europea es van veure ahir afectats pel tancament de l'espai aeri arran l'erupció, a Islàndia, del volcà Eyjafjalla. La majoria d'aquest miler llarg de viatgers es trobava a l'aeroport gironí, ja que els vols de sortida cancel·lats ahir van ser 13, mentre que se'n van anul·lar 8 d'arribada. En total, 21 avions, tots de Ryanair. L'aerolínia donava ahir tres alternatives als passatgers afectats: retornar-los els diners, prendre un vol amb un altre destí o esperar-se que es normalitzés la situació. Els qui es van acollir a la darrera opció es troben que, probablement, no podran volar fins diumenge.

De fet, Ryanair ja anunciava ahir que la situació seguiria igual avui, almenys fins a primera hora de la tarda. Els qui tinguin previst volar avui al Regne Unit o Irlanda, els països escandinaus o Holanda i Bèlgica, poden trobar-se davant la impossibilitat de fer-ho. Fins a les 3 de la tarda, la companyia irlandesa ha anul·lat els vols de Girona a Billund (Dinamarca), East Midlands, Londdres Stansted i Bournemouth (Gran Bretanya), així com els que havien d'arribar a Girona procedents d'aquests mateixos destins. En la seva pàgina web, Ryanair va publicar un llistat dels vols cancel·lats i informava els usuaris que poden canviar el seu bitllet per al proper vol disponible de forma gratuïta o demanar el retorn dels diners.

La cancel·lació de vols va ser progressiva, a mesura que el fum del volcà s'anava expandint pel nord d'Europa. Així, Ryanair va suspendre a les 9 del matí els vols de sortida o arribada al Regne Unit. A les 10 anul·lava els d'Irlanda, a dos quarts de 12 ho feia amb els de Noruega, Suècia i Dinamarca, a les 3 de la tarda els de Bèlgica, i a les 6 de la tarda, els d'Holanda. De fet, al matí, els passatgers d'un avió amb destí a Suècia que tenia sortida poc després de les 11 van arribar a pujar-hi, però al cap de poc els van fer tornar a la terminal "dient-nos que el problema se solucionaria en una hora i mitja", explicava un passatger suec afectat, Peter Willmann. Un cop allà els van donar la gran notícia: que no podrien volar fins diumenge. "He d'anar a treballar demà, portem tres nens petits i ara només podem fer que buscar-nos un hotel", es lamentava Willmann, que havia passat una setmana a Barcelona amb la seva família i tres parelles més.

A l'aeroport de Girona es deixaven sentir ahir els laments de molts passatgers afectats que es queixaven de la manca d'informació que rebien: "Ens han explicat què passava per telèfon des d'Anglaterra", es queixava Mo, una britànica que no podia retornar a Liverpool després de passar una setmana a Tossa de Mar. Els vols que van ser anul·lats ahir a l'aeroport de Girona es dirigien a Liverpool, East Midlands, Estocolm, Bristol, Londres Gatwick, Västeras (Suècia), Edimburg, Glasgow, Dublín i Londres Stansted (en aquest darrer, un al matí i un a la tarda). Així mateix, es van anul·lar els vols que havien d'arribar a Girona procedents de Liverpool, Belfast, Londres Gatwick, Dublín, Londres Stansted, Brussel·les, Edimburg i Västeras.