Eren molts els que a les 9 hores en punt del matí es trobaven al casal de jubilats del passeig Verdaguer, seu central de l'organització de Salt Decideix i un dels col·legis electorals més concorreguts del municipi. El motiu, a banda de donar el seu vot a la consulta, era l'acte d'homenatge a l'activista polític Ramon Torramadé, fill adoptiu de Salt i un dels pincipals promotors de la consulta sobiranista, que va morir el passat divendres a l'edat de 83 anys.

La trista notícia no va fer decaure els ànims dels organitzadors, que ahir van retre-li homenatge fent que el primer vot de la jornada fos el de Torramadé -que previsorament ja havia votat per anticipat-. A partir d'aquí, la jornada va adoptar el caire festiu que estava previst. A banda de la música ambiental i els refrigeris que acompanyaven totes les seus electorals de Salt, la comissió va programar un total de 12 activitats pròpies de festa major, entre les quals no hi van faltar cercaviles i sopars populars.

En aquest sentit, el portaveu de la comissió a Salt, Ferran Burch, va manifestar el seu optimisme pel que fa a la participació i va destacar l'èxit del vot anticipat: "Durant tots aquests dies que hem anat recollint vot anticipat, la gent immigrada ha respost molt i molt bé, se'ls veu amb ganes que Catalunya avanci". I és que el vot immigrant comptava, i molt, a Salt. Amb un cens d'unes 25.000 persones, de les quals 10.000 són nouvinguts, la comissió de les consultes va bolcar-se per fer que la població procedent d'altres països es mobilitzés per anar a les urnes, situant parades de vot anticipat a mesquites, mercats, botigues i escoles.

Així doncs, tot i no ser una de les poblacions amb més participació (vora l'11% a les sis de la tarda), Salt va viure un dia diferent, marcat per les activitats festives celebrades al voltant de la consulta sota un sol radiant, i també per la solemnitat davant la mort d'un dels pilars de l'independentisme.