Les entitats locals tindran prohibit endeutar-se a llarg termini des de l'entrada en vigor -avui- del decret de mesures antidèficit. No ho podran fer fins al 2012, segons preveu el Reial decret Llei publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que estableix que ni les entitats locals ni les seves entitats dependents classificades en el sector Administracions Públiques podran acudir al crèdit públic o privat a llarg termini, en qualsevol de les seves modalitats, per finançar les seves inversions. La norma dicta a més que tampoc podran substituir totalment o parcial operacions preexistents, a excepció d'aquelles que en valors nets resultin beneficioses per a l'entitat local, en el sentit que ajudarien a reduir la càrrega financera, el termini d'amortització o les dues coses.

El decret, que haurà de ser convalidat pel Parlament, també contempla que les operacions a curt termini concertades per cobrir situacions transitòries de finançament hauran de quedar cancel·lades a 31 de desembre de cada any. La norma estableix a més els destins preferents que hauran de tenir els estalvis de les entitats locals derivats de la reducció de despeses de personal en 2010 i 2011.

La reducció mitjana en un 5 per cent dels salaris dels empleats públics (reducció que afectarà tant al salari base com els complements) serà d'obligada aplicació a totes les administracions, el que, segons el Govern, "suposarà un important estalvi" per a les comunitats autònomes i corporacions locals, que compten amb un important pes de l'ocupació pública en els seus comptes.

Com a primera referència, el Govern assenyala que els ajuntaments hauran de dedicar aquests estalvis a sanejar els seus romanents negatius, i en segon terme a reduir el seu nivell d'endeutament a llarg termini. En tercer lloc, podran destinar aquests diners a finançar inversions.

Quan no siguin possibles els dos primers objectius, els recursos no aplicats en el propi exercici al finançament d'inversions es destinaran en successius exercicis a les finalitats abans assenyalades en el mateix ordre de preferència (sanejament, reducció de deute i inversions).

Així mateix, i dins de les mesures economicofinanceres d'aplicació a les entitats locals, la norma introdueix modificacions en el règim de provisió de funcionaris amb habilitació de caràcter estatal per millorar el control de la gestió econòmic financera d'aquestes entitats i garantir la independència funcional dels empleats públics.

Obra pública i farmàcies

D'altra banda, el decret també contempla que els projectes d'obra pública que comptin amb participació del capital privat i els que se signin en règim de concessió hauran d'obtenir un informe "preceptiu i vinculant" del Ministeri d'Economia i Hisenda abans de ser contractats. El departament que dirigeix Elena Salgado es reserva així realitzar una avaluació de les "repercussions pressupostàries i els compromisos financers" que comportarà el contracte, i pronunciar-se "sobre la seva incidència en el compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària".

Així mateix, segons el decret de reducció del dèficit públic, les farmàcies aplicaran una deducció del 7,5 per cent en el preu de venda al públic dels medicaments d'ús humà fabricats industrialment que es dispensin amb càrrec al Sistema Nacional de Salut.