Els plens de Girona i Platja d'Aro es van afanyar ahir a aprovar i avalar operacions de crèdit que ja tenien previstes per a 2010. La tramitació d'urgència els ha permès esquivar avui l'entrada en vigor de la llei. Fora de les comarques gironines, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallés també es va avançar i va contractar diversos crèdits per valor de 16 milions d'euros, abans de l'entrada en vigor de la restricció de crèdits a llarg termini que imposen per sorpresa les mesures del govern de l'Estat per a la reducció del dèficit.

L'Ajuntament de Girona va aprovar avalar dos crèdits per un valor aproximat de 2,9 milions d'euros. Els diners aniran destinats a les obres d'acabament de l'aparcament de la plaça del Pallol -encallades des de fa anys- i a la compra de 4 autobusos. Es tracta de dos avals per a les empreses públiques Vivendes de Girona i per a Transports Municipals del Gironès (TMG). La tinent d'alcaldia d'Hisenda, Maria Angels Freixenet (PSC), va exposar que els avals dels crèdits s'havien previst aprovar-los al juny però davant les mesures de Zapatero es va decidir avançar el ple. L'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), va admetre que "el mòn local està disgustat" amb la mesura.

La decisió va ser criticada durament pel portaveu de CiU a Girona, Carles Puigdemont, que va considerar "poc edificant" que siguin els socialistes els que "contrarrestin" la mesura i s'avancin a la seva entrada en vigor. Puigdemont va preguntar "com quedaran els crèdits per al 2011", però Freixenet va assegurar que "ho estudiaran a partir de l'estalvi en la despesa". A més els socialistes, van retreure a CiU que critiqués Girona, però no es fixés en Sant Cugat del Vallés. La portaveu del PP, Concepció Veray, que no va poder asssistir al ple, valamentar que el PSC ha utilitzat el mecanisme de "feta la llei feta la trampa" i la lenta reacció del tripartit.

També l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va haver de córrer ahir a la tarda per aprovar per ple l'adquisició de dos crèdits d'un total de sis milions d'euros. Els préstecs es retornaran en 12 anys i estan destinats a les inversions d'aquest exercici de 2010. L'aprovació plenària estava prevista per dilluns perquè els crèdits ja estan concedits per part dels bancs però l'aprovació es va avançar a ahir al vespre. El govern de PSC, ICV i PP i l'oposició de CiU i ERC van aprovar per unanimitat l'acceptació dels crèdits que serviran per a pagament de sentències -sobretot arran d'afers d'expropiació- i infraestructures que cal renovar de cara aquest any. L'any que ve, expliquen fonts municipals, es prioritzarà també els pagaments arran processos judicials i el manteniment bàsic del municipi. La resta haurà d'esperar.

Cristina Alsina. Presidenta del consell de gironès (ERC)

«Ens preocupa que alguns ajuntaments no puguin fer inversions i hi hagi obres aturades»

La presidenta del Consell del Gironès es mostra tranquil·la pel que fa a l'ens comarcal, ja que no té deutes, però en canvi està preocupada pel futur d'alguns ajuntaments: "És una estirada més de cinturó als ens locals. En no poder-se demanar crèdits a llarg termini, deixen molt poc marge de maniobra i hi haurà moltes inversions que no es podran fer i això ens preocupa, perquè hi haurà obres que quedaran aturades", assenyala. També recorda que els Consells "sovint depenem de la rapidesa dels pagaments de la Generalitat per fer front a les competències que tenim delegades, de manera que a nosaltres també se'ns limitarà el marge de maniobra".

Xavier Soy. Alcalde de Bescanó (CiU)

«Cada ajuntament és un món, no són tots iguals i no estic d'acord que ens posin a tots en el mateix sac»

El batlle de Bescanó està convençut que "cal estrènyer's el cinturó", però no està d'acord, en canvi, amb la manera en què s'ha plantejat la qüestió: "Cada ajuntament és un món, no tots són igual, per això no estic d'acord que ens posin a tots en el mateix sac, perquè alguns han estat més prudents i altres no tant", afirma.

Ricard Herrero. Alcalde de Sta. Cristina i president del consell comarcal del Baix Empordà (PSC)

«Em sembla que és desproporcionat, i més pels ajuntaments que no arribem ni a l'endeutament legalment permès»

Igual que molts altres alcaldes, Ricard Herrero no s'havia pogut llegir ahir l'ordre en profunditat, però va considerar que «és desproporcionat», especialment per als municipis, com el seu, que no arriben ni al nivell d'endeutament que està legalment permès. Segons explica, un crèdit per a fer una gran inversió no es pot fer a curt termini, i a més afegeix que troba "incoherent", per exemple, que a partir d'ara es puguin demanar crèdits per a despesa corrent, cosa que fins ara estava prohibida. "Hi ha moltes contradiccions, i suposo que farem reunions, també amb la Diputació, per parlar-ne", assenyala.

Santi Vila. Alcalde de Figueres (CiU)

«En el context de crisi en el qual ens trobem, les mesures arriben tard i malament»

El batlle figuerenc explica que el seu consistori no es veurà afectat per la nova mesura, ja que no tenia previst concertar cap operació de crèdit més durant aquest 2010 perquè ja ho va fer durant el primer trimestre. "Ara estem treballant amb criteris d'austeritat i ara caldrà veure com s'acaba aplicant aquest reial decret", afirma, malgrat opinar que les mesures arriben "tard i malament". Vila recorda que l'Ajuntament de Figueres ja es va avançar a les mesures de reducció de sou dels funcionaris, ja que va abaixar un 10% el sou de regidors i alts càrecs que hi estiguessin d'acord.

Narcís Riba. Alcalde de Montagut i Oix (CM-AM)

«Sempre juguen brut amb el finançament dels ajuntaments. Estem molt maltractats, especialment els petits»

Aquest alcalde garrotxí explica que la mesura no tindrà una afectació directa al seu Ajuntament perquè aquest any intentaven fer crèdit zero, però reconeix que "tenim algunes obres que ja veurem com les fem". Ribes considera que el govern "juga brut" amb el finançament dels consistoris, especialment en els més petits. "És escandalós", assenyala, "cada cop tenim més atribucions i menys fonts d'ingressos". I és que, per exemple, assenyala que enguany han hagut d'augmentar 12.000 euros el pressupost per aportacions a la llei de la dependència. "Tenim més atribucions i lleis que complir, però ni més finançament ni capacitat d'endeutament", lamenta.

Quim Cufí. Acalde de Quart (ERC)

«El nostre endeutament és molt petit i en els últims anys la liquidació ha estat positiva, per això no estem d'acord amb la mesura»

Quim Cufí tampoc està d'acord amb què tots els ajuntaments "es passin pel mateix sedàs". En el seu cas, explica, han "fet els deures" i tenen un nivell d'endeutament baix, i de fet els dos últims anys han tancat el pressupost amb una liquidació positiva. Per això, no està d'acord amb què se'ls apliquin les mateixes condicions que als consistoris que han estat menys curosos. "Sotmetre'ns a aquesta mena de condicions ens perjudicarà i molt", assenyala Cufí.

Antoni solà. Alcalde de Santa Coloma de Farners (CiU)

«Hem passat d'una situació en què es deia que no hi havia crisi a unes mesures molt dures, incongruents amb el que s'ha fet en els últims anys»

"No s'entén per què fa un temps la prioritat era no aturar l'obra pública i ara es va per aquí", indica Antoni Solà. Segons recorda, el Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) "va incentivar que no hi hagués tant d'atur i es va fer un sobreesforç, de manera que veig incongruent que ara ho retallin". En el cas de Santa Coloma, hi ha obres en marxa que esperen poder acabar, "però si hi ha qualsevol desviació tindrem problemes i ho haurem d'afrontar". En el seu cas, l'endeutament se situa només en un 68%, i per això lamenta que s'hagin d'ajustar el cinturó igual que tothom, "quan el més lògic seria que retallar els que tenen un endeutament per sobre de les seves possibilitats".

Consol Cantenys. Alcaldessa de Vilafant i presidenta del Consell de l'Alt Empordà (PSC)

«En moments així, les administracions som les que podem tirar del carro i fer inversions, però si les mesures són tan estrictes sí que pot afectar»

L'alcaldessa i presidenta comarcal afirma que es tracta d'una "mesura preocupant", ja que "hi ha ajuntaments molt endeutats però altres que no ho estan tant". En la seva opinió, "en moments així, les administracions són les que podem tirar del carro i fer inversions", de manera que si s'apliquen mesures tan estrictes, es veuran afectats. "Em sorprèn que la mesura s'apliqui a tothom per igual", assenyala. En el cas del Consell, explica que s'haurà de veure si afectarà la inversió de l'abocador comarcal, on s'ha de fer un nou centre de tractament de residus que en part està finançat per l'Agència Catalana de Residus però que per l'altra s'haurà de fer amb crèdit.

Fermí Santamaria. Alcalde de Llagostera (CiU)

«La meva valoració és de sorpresa. Com a mínim se'ns hauria hagut de donar un termini, perquè la majoria estem immersos en inversions ja previstes»

Fermí Santamaria està sorprès perquè no se'ls ha donat cap termini per a adaptar-se, i molts consistoris estan treballant en inversions ja previstes. A Llagostera ahir era festa major i estava tot tancat, però el consistori es va posar a treballar per buscar una solució al problema, que esperen concretar al llarg del dia d'avui. "Ha estat realment una sorpresa, aquest tipus de solucions no calien, i molt menys buscar els ajuntaments despistats per impulsar la mesura", afirma. Santamaria recorda que, en els darrers dos anys, el seu Ajuntament ha congelat el sou als càrrecs electes i ha intentat que el pressupost no es disparés, però creu que, en canvi, "el president del Govern era l'únic que no sabia en quina situació estava el país, i ara com sempre els ajuntaments en pagarem les conseqüències, tot i que la situació més trista serà per als funcionaris i pensionistes". Per això, Santamaria adverteix que els ajuntaments deixaran de generar riquesa.