La falta de previsió dels usuaris pot complicar els tràmits per renovar el DNI durant els mesos d'estiu. Les cinc oficines que expadeixen el document a la província de Girona ja no tenen cap hora disponible durant el mes de juliol. El calendari està complet. A Girona i Lloret de Mar tampoc es pot sol·licitar cita prèvia a l'agost. Més difícil és trobar una hora lliure a Sant Feliu de Guíxols. No n'hi ha cap fins a l'octubre. Això obliga els usuaris a acudir directament a les oficines i esperar el seu torn. Ho sap molt bé la María Fajardo. Després d'intentar demanar hora per renovar-se el DNI, ha decidit apropar-se al carrer Pep Ventura de Figueres. Després de dues hores d'espera, ja té el seu document d'identitat en regla. «Tenia cita per renovar-me el passaport i com que el DNI em caduca el mateix dia m'han fet el favor de renovar-me els documents alhora», explica.

Menys sort ha tingut en José Vicente Martínez. Tot i que havia demanat cita prèvia, ha arribat tard i no l'han atès. Resignat, ha decidit provar sort un altre dia. A l'altre costat de la balança hi ha els usuaris més previsors com l'Àngel Joer. Tenia cita prèvia i en només 20 minuts ha tingut llest el seu passaport.

Llargues esperes

Les esperes que es viuen aquests dies en algunes oficines de la demarcació de Girona són habituals durant els mesos d'estiu, sobretot al juny i a principis de juliol. Davant la proximitat de les vacances i l'obligació de portar els documents en regla per agafar, per exemple, un avió, molta gent vol renovar-se el DNI. Des de la subdelegació del Govern a Girona es lamenta la falta de previsió d'alguns usuaris que esperen fins a l'últim moment per fer els tràmits.

«Quan els nens acaben l'escola, molta gent recorda que els seus fills han d'anar a fer un curs a Anglaterra o tenen un viatge pendent. Això provoca un excés de demanda que si es pautés al llarg de l'any no provocaria cues. Malauradament, tothom hi pensa quan trona», explica el subdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets.

A més, recorda que el document es pot renovar abans que caduqui. Per això recomana als usuaris que facin els tràmits al més aviat possible per estalviar-se disgustos d'última hora.

Avantatges del sistema

Camprodon és l'últim municipi de la província de Girona que ha posat en marxa el sistema de cites prèvies. «El servei en aquest municipi estava col·lapsat. Hi havia gent que s'aixecava a les quatre de la matinada per ser a l'oficina a primera hora i no quedar-se sense número», explica Francesc Francisco-Busquets. Unes cues que, segons assegura, s'acabaran gràcies a les cites prèvies.

Des de la subdelegació del Govern es destaquen els avantatges del nou document electrònic. «Amb 10 minuts, l'usuari es fa el DNI i se l'emporta. Ni tan sols s'embrut el dit amb la tinta com passava abans», apunta.

Una breu enquesta entre els usuaris que han demanat cita prèvia per renovar-se el DNI corrobora que els usuaris més previsors fan els tràmits molt més ràpid.