La crisi que insisteix a allargar-se s'ha deixat notar en tots els sectors econòmics amb desigual força. L'última edició de l'Anuari Econòmic de La Caixa constata com a les comarques de Girona el comerç és un dels grans damnificats. En només dos anys, entre 2007 i 2009, les comarques gironines han perdut 2.050 establiments dedicats al comerç minorista.

L'informe de l'entitat d'estalvis analitza els prop de 100 municipis gironins de més de mil habitants (hi ha informació detallada a la pàgina següent), però para una especial atenció en l'activitat comercial.

Més del 10% dels comerços que han tancat a la demarcació ho han fet a la ciutat de Girona. De fet, es tracta d'un pol d'atracció comercial que nota més tant les dinàmiques positives com les negatives.

Segons La Caixa, els més de 2.500 comerços de la capital de la demarcació tenen un volum de negoci potencial de 648 milions d'euros. Només el 55% d'aquesta quantitat l'aporten els residents a la ciutat. La resta prové tant dels habitants de municipis propers com del turisme. El factor turístic també explica per què el 54% d'aquest potencial volum de negoci provindria del sector de "no alimentació".

La segona ciutat amb potencial de negoci més alt seria Figueres. Els comerços de la capital altempordanesa tenen capacitat per generar 233 milions d'euros, dels quals 70 vindrien del turisme i de residents a la seva àrea d'influència. Després de Figueres se situarien les zones comercials integrades per Blanes i Lloret (150 milions d'euros anuals), Palafrugell (84 milions) i Banyoles (67 milions).

Un any més, Catalunya segueix encapçalant els rànquings de l'Anuari de La Caixa. Amb un 16% de la població estatal, genera el 19,5% de l'activitat econòmica d'Espanya. Destaca especialment pel seu índex industrial (19,7%) i comercial (17,3%).

Pel que fa a la quota de mercat, un índex que mesura la capacitat de consum relativa en funció de variables com el nombre de telèfons, cotxes, oficines de banca o comerços, Catalunya (16,3%) és segona del rànquing per darrere d'Andalusia (16,7%).