La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona ha decretat la llibertat provisional amb càrrecs per al gerent d'obres de l'empresa de la Generalitat (Gisa), Jordi Vergé Heredia, i el constructor de l'empresa Rubau Tarrés, Juan Mozo Llambi, després que dijous passat fossin detinguts per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obra pública. Contra tots dos pesa un delicte de suborn i alteració dels preus de concursos i subhastes públiques.

Com a mesura cautelar per als imputats el fiscal sol·licitava presó provisional incomunicada al·legant un possible risc de fugida i un perill d'obstaculització de la investigació. Els lletrats han criticat aquesta mesura, a la qual la jutgessa s'ha negat, argumentat que es tracta d'una disposició desproporcionada.

La Guàrdia Civil va traslladar ahir Vergé i Mozo als jutjats per prendre'ls declaració però aquests s'hi van negar a instàncies dels seus advocats. El lletrat que representa Juan Mozo Llambi, Carles Monguilod, manifesta que la negativa a respondre les preguntes es deu al fet que el secret de sumari que revesteix el cas impedeix saber de quina informació es disposa i quina és la línia d'investigació principal. No obstant això, assegura que una vegada el jutge aixequi el secret, el seu patrocinat es prestarà voluntàriament a realitzar les declaracions oportunes en relació amb el cas. Afegeix Monguilod que el seu client, a banda que "no té res a amagar", desconeix quines són les obres que podrien haver-se estat investigant així com els fets concrets dels quals se l'acusa ja que, de moment, només coneix els delictes pels quals se l'imputa.

Els dos imputats hauran de presentar-se una vegada al mes davant la Ciutat de Justícia. Monguilod no va economitzar paraules per criticar la mesura que volia imposar la Fiscalia i que considerava extrema tenint en compte que el seu patrocinat no suposava ni risc de fugida, atès el seu arrelament al territori i que no hi ha cap possibilitat d'obstaculitzar la investigació. Tanmateix, va celebrar que la jutgessa hagués decretat la llibertat provisional per als imputats.

L'operació encapçalada per la Guàrdia Civil se centra a descobrir si hi ha hagut acords per alterar els preus de la subhasta pública, segons va corroborar ahir la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte.

D'altra banda, l'advocat de Gisa, Marc Molins, va fer entrega a la magistrada de tota la documentació requerida i que tindria relació amb les adjudicacions de l'empresa d'obres de la Generalitat escaigudes des del 2007 fins al 2009. Precisament, es tracta de tota la documentació que dijous passat no va ser comissada per la Guàrdia Civil quan va intervenir les oficines de Gisa a Barcelona. Entre la informació entregada podrien trobar-se documents anteriors a la investigació que permetessin comparar els criteris d'adjudicació en cas que aquests s'haguessin modificat.

El secret de sumari també impedeix saber si Gisa haurà de fer front al pagament d'una responsabilitat civil en cas que quedin acreditats els delictes que s'han investigat.

El cas

Entre dimecres i dijous la Guàrdia Civil, per ordres del Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona, va practicar un reguitzell de detencions encaminades a esclarir una suposada conxorxa entre un grup d'empresaris de la demarcació i un alt responsable de Gisa que tindria per objectiu repartir-se les adjudicacions d'obres públiques de la Generalitat i que haurien estat encarregades tant per la Diputació com per alguns ajuntaments. Aquestes irregularitats s'haurien produït entre 2007 i 2009 i haurien consistit a pactar un preu més baix que la resta d'empreses que es presentaven al concurs d'adjudicació per tal d'endur-se l'obra. La Guàrdia Civil hauria desmantellat aquesta operació després d'haver intervingut diversos telèfons que van permetre acumular indicis suficients per actuar.

El gerent d'obres de carreteres a Girona, Jordi Vergé, feia 20 anys que treballava en aquesta empresa i entre les seves tasques hi havia la realització del seguiment tècnic i econòmic de les licitacions.