Arriba la mà dura promesa per l'Ajuntament de Lloret després de la batalla campal entre un miler de turistes i la policia la matinada de dijous. Després de permetre una nit més d'activitat i de la celebració de la festa de l'escuma -on molts hi van entrar amb invitació per compensar el desallotjament de dijous- ahir es va anunciar la clausura temporal de la discoteca Colossos, ubicada a Just Marlès, que va ser l'origen dels salvatges disturbis de dijous. La fallida de la instal·lació elèctrica per sobrecàrrega va obligar, després de diversos intents, a aturar l'activitat per no poder engegar l'aire condicionat. La sortida de la gentada -l'aforament és de 1.800 persones- va confluir amb centenars de persones que hi pretenien entrar per haver pagat ja la seva entrada per veure un prestigiós discjòquei. La batussa va ser fenomenal i va culminar amb una vintena de detencions i una desena de policies ferits.

Ahir, una inspecció feta pels serveis tècnics de l'Ajuntament va identificar "irregularitats elèctriques" que "aconsellaven el tancament cautelar" de l'establiment, segons un comunicat emès pel consistori. Ja el passat dijous es considerava que la fallida del subministament s'havia produït perquè la potència que requeria el so, l'enllumenat i l'aire sobrepassava les possibilitat de la instal·lació. La pujada de temperatura per no poder engegar de nou l'aire va provocar fins i tot desmais, si bé clients que hi eren no van notar que fes més calor del que és habitual, explicaven dos joves argentins que cada any assisteixen a les sessions del reputat discjòquei Testo. També en algunes discoteques és habitual fer pujar la temperatura quan l'establiment és ple i afavorir així la venda de begudes, segons van indicar ciutadans lloretencs.

El Colossos va viure així la seva darrera nit fins a nova ordre sota l'atenta mirada de 36 agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra, que s'acompanyaven de desenes d'agents de paisà i de seguretat ciutadana i també efectius de la Policia Local de Lloret. En total, la nit de dijous a divendres un centenar de policies van assetjar l'avinguda Just Marlès per intentar evitar que es repetís la situació de la nit anterior. Només posar un peu a la riera a quarts d'onze de la nit, però, es percebia que si bé la policia copava el paisatge, la resta no havia pas canviat tant. A aquesta hora el cobejat turisme familiar es retira als seus domicilis vacacionals o bé a reductes com ara el minigolf proper a Costa d'en Gallina, i els carrers queden lliures per al jovent. Poc després de la mitjanit ja es va haver d'activar una ambulància -n'hi havia almenys dues apostades permanentment a la riera- perquè un jove es va trencar una espatlla dins d'una discoteca. Ningú va saber explicar exactament com.

Un decret d'emergència emès la tarda de dijous per l'Ajuntament prohibia la publicitat en mà de discoteques i també instava a retirar les pancartes publicitàries de festes de gust dubtós o que incitessin al desenfrenament. Si bé en van ?desapa?rèixer algunes, els repartidors de cartolines continuaven amb la seva activitat. Es preveia que ahir a la nit ja no en quedés ni un.

La normativa municipal també preveu la prohibició de consumir begudes alcohòliques als carrers de Lloret, una prohibició que es considera, a la pràctica, paper mullat -en alcohol- per les dificultats ingents d'intentar fer desistir de beure centenars de persones que ja han pagat les seves copes. A primera hora de la nit -una nit d'agost en què Just Marlès estava estranyament buit: probablement perquè els dijous es produeixen les sortides dels viatges organitats perquè els divendres arribi una altra remesa de turistes, o potser perquè en vistes la nit d'abans molts van desistir de sortir- els gots de plàstic campaven de mà en mà. Cap a les cinc de la matinada, quan els turistes ja estan amansits per la ingesta de beguda, alguns policies locals van atrevir-se -cal cert valor, no es pot negar- a arrabassar begudes de les mans i llençar-les a les papereres. Val a dir que la mesura segurament es veuria afavorida si les discoteques i els bars desistissin de donar gots de plàstic als clients.

En teoria, el centenar de policies també havien de vetllar per fer tancar els locals a l'hora. Així ho van fer a la riera però no als carrers adjacents, on alguns locals van ultrapassar amb tranquil·litat el límit de dos quarts de tres de la matinada d'un dia feiner. En general, però, la sortida dels bars i l'entrada a les discoteques va ser més ordenada que mai. Probablement la presència del 10% dels antiavalots disponibles a tot Catalunya hi feia molt. Alguns turistes joves es confessaven atemorits per la seva presència i mostraven talls al cap i cops a les cames que, asseguraven, havien rebut durant la gran batussa de dijous. Quan eren preguntats sobre per què es van acostar prou com per rebre en comptes de sortir corrents, es quedaven sense massa arguments.

Entrades venudes

El Colossos, en el punt de mira de la policia i de desenes de periodistes i fotògrafs, va viure una nit de glòria amb la festa de l'escuma. Cap a les cinc del matí el jovent en sortia remullat i amb pinta d'haver-ho passat d'allò més bé. Diversos propietaris de locals es passejaven nerviosos per la riera i parlaven entre ells sota la mirada de regidors del consistori que volien informació de primera mà sobre l'estat de les coses. Si bé la nit va resoldre's en una sensació de calma gairebé inèdita, la pregunta que es feia ahir el personal de la nit de Lloret és què pensa fer el Colossos amb les 1.100 entrades que ja té venudes per a la nit de dissabte, i com reaccionarà la gent durant aquest llarg cap de setmana de pont. La policia a grans dosis, admetien ahir càrrecs dels Mossos, és un remei de xoc i ara per ara és necessària, però no pot durar eternament. Com a mínim s'espera que la presència policial duri fins dimarts. I, després, ja es veurà.

UNa nit qualsevol a Lloret, però amb molta policia.Uns joves es miren de reüll els agents de la Brimo que vigilaven les discoteques. Alguns mostraven traus al cap de la batussa de dijous.Aquesta és la imatge que Lloret vol esborrar: un jove dorm la mona al carrer cap a les 5 del matí.