El Col·legi de Metges de Girona (COMG) s'ha plantat. L'organisme va interrompre ahir la placidesa del mes d'agost per denunciar que les retallades als centres sanitaris estan desembocant en una situació que es pot fer insostenible pels professionals, i per tant, pot acabar afectant la qualitat assistencial dels pacients. Concretament, la Junta de Govern de l'organisme es va referir a les "pressions i coaccions" que han de suportar alguns facultatius per tal de complir amb el dèficit dels centres sanitaris. En un comunicat el COMG troba "inadmissible que les retallades obliguin el metge a prescindir de proves complementàries, a alterar les actituds terapèutiques o a disminuir la prescripció de fàrmacs".

La vicepresidenta del COMG i responsable del servei de Medicina Interna de l'Hospital Santa Caterina, Cristina Soler, va detallar que tot i que no han rebut una "prohibició taxativa" dels responsables dels centres sanitaris a l'hora de receptar medicaments o demanar proves per als malalts, sí que senten pressions i coaccions perquè saben que a l'empresa (és a dir, la direcció de l'hospital) no li sembla bé i que si l'any acaba amb dèficit ho acabaran pagant els mateixos metges, per exemple, amb reducció salarial o amb la creació d'un ERO.

I és que segons van fer constar al comunicat, "només el metge col·legiat està capacitat per decidir la pauta a seguir amb cada pacient, i no són acceptables pressions o coaccions que puguin alterar la llibertat de decisió que implica qualsevol acte mèdic". En aquest sentit, Benjamí Pallarès va afirmar que "els facultatius estem obligats a fer bona praxi, però també tenim el dret de fer-la en bones condicions".

En aquest sentit, Pallarès va remarcar que les retallades no poden afectar la qualitat assistencial i per això, els metges gironins aposten per un aprimaments de l'estructura gerencial. "Es tracta de saber qui fa falta i qui no, jo estic segur que hi ha racons d'on es podrien retallar coses prescindibles", va subratllar el president del Col·legi de Metges de Girona. "No ens podem carregar el principal actiu que té Catalunya, que és la sanitat", va afirmar.

Pallarès va destacar que el Col·legi de Metges de Girona es posa a disposició per al diàleg amb els actors socials que ho considerin oportú i va avançar que el pròxim dia 8 de setembre es reuniran amb els responsables de l'Institut Català de la Salut (ICS). En aquest sentit, el president del COMG va tornar a destacar la bona predisposició de l'ICS i Salut per iniciar converses, però al comunicat lamenta que "per desgràcia, no podem dir el mateix de la Patronal de la Xarxa Concertada (que controla la gran majoria d'hospitals de la demarcació).

Pallarès també va anunciar que aquestes manifestacions anunciant la deriva que estan agafant les retallades el Col·legi les ha de fer "ara que encara hi ha espai per al diàleg". També va suggerir que les retallades es podrien fer en altres àmbits que no afectin la qualitat asssistencial.