Els municipis de Vidreres, Sils, Hostalric, Breda, Anglès, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm fa un mes que no tenen servei d'urgències nocturnes als seus Centre d'Atenció Primària (CAP) i aquests mateixos dies són els que fa que un grup d'usuaris i veïns d'aquests municipis de la Selva interior porten ocupant els ambulatoris com a signe de protesta per la supressió d'aquest servei que consideren "indispensable", sobretot degut a l'orografia de l'àrea de la Selva interior.

Si bé en un inici, les ocupacions es van iniciar el sis dels CAP finalment, són cinc els que es mantenen ocupats i es tracta dels de Breda, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Hostalric i Anglès. I segons dades a les quals ha tingut accés Diari de Girona, hi hauria en aquests moments unes 30 persones que dormen de mitjana en els cinc ambulatoris ocupats.

Pel que fa a dades de l'ocupació en dies recents, hi ha que durant la nit del 10 a l'11 d'octubre aquesta xifra va arribar a assolir les 48 persones però és una dada que ha anat ondulant a mesura que el moviment UnitspelCAP s'ha anat assentant a la zona.

De moment, els membres del Moviment no han anunciat la seva retirada sinó que es mantenen actius, sobretot a les xarxes socials on diàriament, en forma de diari en blocs, expliquen que es mantenen ocupant els ambulatoris i segueixen revindicant el replantejament del servei d'urgències nocturnes a l'àrea de la Selva interior.

Segueixen protestant

Aquesta reorganització dels serveis d'urgències nocturnes ha topat amb l'oposició d'usuaris dels dispensaris i veïns de la Selva interior, que han protagonitzat durant aquest darrer temps diverses protestes: des de cassolades, manifestacions davant la seu de la Generalitat a Girona, talls de carretera, entre d'altres. Unes accions que es repeteixen setmana rera setmana o es reinventen amb d'altres actuacions que els facin visibles.

Cal recodar que el servei s'ha reorientat i des del 12 de setembre aquells veïns que necessiten atenció durant la nit, han de trucar o bé al telèfon d'emergències 112 i si ho creuen necessari, desplaçar-se fins al Punt d'Atenció Continuada (PAC), que s'ha centralitzat a Santa Coloma de Farners.

I és que quant a dades recents a les quals ha tingut accés aquest diari sobre l'activitat sanitària que es genera durant les nits a la zona de Selva interior, hi ha per exemple que el Punt d'Atenció Continuada de Santa Coloma de Farners va rebre 19 visites durant la nit del 10 a l'11 d'octubre i no es va realitzar cap atenció domiciliària. La nit anterior, les visites van ser 14 i tampoc va haver-hi cap domicili. I des de l'àrea de les Guilleries, on hi ha un equip amb un metge, la nit del 9 al 10 d'octubre va haver de fer un domicili a veïns de l'Àrea Bàsica d'Arbúcies-Sant Hilari i un a la de Breda-Hostalric.