El Tapís sortirà de la Catedral els propers dies i no tornarà fins al març del 2012. En el seu lloc, el visitant trobarà una projecció que recrea aquest brodat, el més enigmàtic de l'Europa medieval. En el marc del programa Romànic Obert del Departament de Cultura i La Caixa, la tela serà restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix. El president del capítol catedralici, Jaume Julià, va agrair ahir "de tot cor" aquesta oportunitat per millorar la peça, però, en plena roda de premsa, davant el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va "lamentar que durant uns mesos el Tapís estigui allunyat de nosaltres".

Una multitudinària roda de premsa amb la concurrència de més de cinquanta persones va servir ahir per presentar els detalls del trasllat i restauració d'aquesta icona excepcional de l'art romànic, visitada cada any per unes 250.000 persones d'arreu del món.

El bisbe Francesc Pardo va destacar la funció "evangelitzadora" que la tela ha fet durant els seus quasi mil anys d'existència, i va explicar que les exigències de seguretat en el trasllat i seguiment del procés fetes pel Capítol de la Catedral són "un signe d'estima pel Tapís, no de por i desconfiança".

Per la seva part, Ferran Mascarell, va dir que el brodat és un "emblema de l'església i del país, i mostra el romànic com un espai d'humanització i civilització". "No patiu, tornarà en millors condicons", va afirmar Mascarell, i va afegir que amb la restauració es fa un "acte d'afirmació de futur a partir del patrimoni heretat".

Per l'alcalde, Carles Puigdemont, la restauració del Tapís té beneficis a escala "universal", ja que estem davant un tresor gironí que "s'adreça al món".

La restauració del Tapís té un cost de 132.000 ?. L'obra ha estat restaurada en 4 ocasions: al segle XIX, al principi del segle XX, els anys 1951 i 1952, i l'any 1975. ?L'any 1888 va ser exhibit a l'Exposició Universal de Barcelona i el 1892 es va exposar a Madrid. La peça data del s. XI, segons estudis recents.