La província de Girona és l'única de Catalunya que encara no compta amb un programa pilot de detecció precoç dels càncers de còlon i recte. Tot i que ja fa anys que la Conselleria de Salut ha anat manifestant la seva voluntat d'estendre'l per la demarcació com ja ha fet amb altres projectes similars (com el programa de detecció del càncer de mama), a dia d'avui les regions de Lleida, Tarragona i Barcelona el tenen actiu i el van ampliant, un fet que no passa a les comarques gironines.

Fonts del departament manifesten que el programa pilot de detecció precoç a la demarcació està actualment "en fase d'estudi" però encara no hi ha una data concreta per posar-lo en marxa. De fet, el projecte està paralitzat des de principis de l'any passat, quan Salut va admetre que estava aturat "per raons organitzatives". En aquella ocasió, el departament va descartar que hagués aparcat el programa per manca de pressupost, però va assegurar que es posaria en marxa al llarg del 2011.

En la mateixa línia, les previsions de la Conselleria de Salut que liderava el tripartit eren les d'iniciar el programa a Girona el 2010. El departament ho va assegurar així durant el novembre de 2009, després de veure com s'havien aplicat amb èxit els programes pilot de l'Hospitalet de Llobregat (any 2000), Alt Penedès (2005) i una part de Barcelona ciutat (2009). La idea d'introduir el programa a totes les regions sanitàries s'ha acabat aplicant parcialment, però actualment totes les províncies, excepte Girona, compten amb punts de cribratge.

L'últim lloc on la conselleria ha decidit engegar-lo ha estat a la zona del Baix Ebre. També a Vilafranca del Penedès, Agramunt i altres llocs de Lleida la població té l'oportunitat de fer-se aquesta prova de detecció precoç.

Segons les dades obtingudes a principis de 2011 amb el resultats del programa a l'Hospitalet de Llobregat en 10 anys la prova ha resultat positiva per a l'1,7% dels participants (1.074 persones), als quals s'ha realitzat una colonoscòpia per confirmar o descartar la presència d'una lesió colorectal. D'aquests, 347 pacients tenien un adenoma avançat, lesió que en un futur pot evolucionar a càncer, i a 97 persones se'ls va detectar un càncer, en estadi inicial en el 60% dels casos.

El càncer colorectal és la segona causa de mort per càncer a Catalunya en homes i dones. Un de cada 20 homes i una de cada 30 dones desenvoluparan un càncer colorectal abans dels 74 anys. Només el 50% dels malalts d'aquest càncer superen la malaltia. D'aquí que la detecció precoç sigui un element tan important.