El representant de Taiwan a Espanya, Javier Ching-shan Hou, (el nom l'ha espanyolitzat) espera a primera hora de dissabte al rebedor de l'hotel on s'allotja a Girona. La nit abans havia arribat de Madrid, convidat per l'alcalde de Girona per visitar l'exposició de Temps de Flors. El diputat de CiU, Jordi Xuclà, li fa d'amfitrió.

Girona i Tapiei, la capital de Taiwan, tenen molt en comú. En primer lloc, perquè la ciutat de la illa asiàtica va acollir l'any 2010 l'exposició Inernacional de la Flora, que va durar sis mesos. Amb aquesta experiència, Hou està a les comarques gironines per veure també el Temps de Flors, però sobretot, per conèixer el territori i estrènyer relacions comercials. Pel que fa a l'exposició, va quedar meravellat. "Venim amb molta il·lusió en un esdeveniment únic", va dir.

El diplomàtic, però, no venia només de turisme. El dia abans es va reunir amb empresaris gironins que treballen o volen exportar al país asiàtic des de diversos sectors: agroalimentaris, químics i de maquinària. "Vam veure uns empresaris amb moltes ganes de treballar, d'esquivar la crisi", va dir "i ens van presentar idees noves".

Durant la conversa informal, Hou destaca "l'art culinari" gironí i, per això, entre un dels motius de la seva visita, està el de definir un projecte d'intercanvis. Un d'ells, que joves i professionals taiwanesos del sector de cuina, serveis, pastisseria i flecta vinguin a l'escola d'hostaleria de Girona per "perfeccionar-se". Un altre, l'ambaixador va animar els empresaris gironins a participar activament a les dues fires alimentàries de referència de Taiwan. Per contra, ells estudien assistir al proper Fòrum Gastrònomic de Girona.

Les converses amb la Cambra havien de servir per intentar millorar les exportacions gironines. El 2011 es van realitzar operacions per valor de 9 milions d'euros, un 8,6% menys que el 2010. Al conjunt de l'Estat, Taiwan va comprar per valor d'uns 450 milions d'euros.

És conscient de la crisi a l'Estat, i dels índex d'atur. "Nosaltres tenim una població relativament jove i ben preparada", assegura. Una mostra, l'atur està al 4,2%. "No necessitaran gent?", li pregunto. "Tenim moltes multinacionals, necessitem molts joves amb especialitats de tot tipus", comença, "tot i que primer necessites un contracte". Si no és així, també atorguen subvencions a estran?gers, per exemple, un gironí podria anar a treballar i estudiar un any a Tawian amb una beca. "Tenim a gent de set països ja: el Regne Unit, França, Hongria, Japó, Nova Zelanda, Austràlia i Canadà".

D'igual manera, si es passen els tràmits, Taiwan subvenciona amb 800 euros a qui vulgui estudiar xinès mandarí, fer un màster o doctorat. La beca cobreix la matrícula i el manteniment (aviò exclòs i les matrícules per aquest any ja estan tancades). "Proveu-ho l'any que ve", invita Hou, amable.

O bé si s'és un artista, el país dóna facilitats econòmiques per viure-hi si sol·liciten entrar al programa. Així, pintors, cantants, actors... conviuen amb altres artistes i interactuen. En definitiva, "en surten talents", diu l'ambaixador.

Amb 22 anys, el que ara és un respectable i respectat diplomàtic, va viatjar per primera vegada a Espanya. "Tots hem de tenir aquest esperit d'aventura", recomana als joves, sobretot "per conèixer l'amistat", afegeix. Poc després de la conversa, Hou presenciava l'exposició prop de Puigdemont i passejava pels carrers de la ciutat observant els monuments florals, amb un somriure com a carta de presentació, unint Girona i Taipei.