La Generalitat ha reduït a la meitat les aportacions a l'acollida d'immigrants que feia als Consorcis de Benestar Social de les comarques gironines. El Govern ha comunicat ja als consells comarcals quines són les aportacions que farà i encara que la reducció general és molt minsa, els plans d'acollida d'immigrants es veuran afectats de manera dràstica. Segons l'argumentació de la Generalitat, el motiu és que s'ha reduït l'arribada de gent estrangera, a excepció dels reagrupaments familiars i que, per tant, es poden destinar a altres recursos. L'any passat la reducció ja va ser del 30%, de manera que, en el seu conjunt, el govern de CiU ha retallat les aportacions un 66% en només dos anys.

Així per exemple, la fitxa d'immigració es redueix al 50% en el Consorci de la Benestar Social de la Selva. El president d'aquest organisme, Joan Garriga, va informar que l'aportació passa de 56.000 euros als 28.000 euros. L'any 2010, la xifra arribava a més de 80.000 euros. Garriga admet que "la gent més que venir està marxant cap a altres països, especialment els llatinoamericans i els originaris de països de l'Est i els marroquins també comencen a marxar cap al centre d'Europa". El mateix passa al Consorci de Benestar Social del Gironès-Salt, també ha vist reduïda la seva aportació un 50% per l'acollida d'immigrants. Els diferents organismes consideren que el criteri general ha estat retallar aquesta partida per poder destinar-la a altres recursos. Tant l'organisme que gestiona els serveis socials del Gironès, a excepció de Girona, com el de l'Alt Empordà i la Garrotxa, no han facilitat informació sobre les xifres exactes del contracte programa, encara que la reducció és general.

Una prova que la reducció principal se centra a disminuir les polítiques d'immigració és que el conjunt del pressupost es manté gairebé intacte en tots els casos. El president del Consorci de la Selva, Joan Garriga, explica que en el contracte programa de la Selva baixa en el seu conjunt un 1% però que el capítol destinat a personal patirà una reducció del 3%. "Mirarem de fer les maniobres oportunes per no rebaixar els sous als professionals, que són els que donen suport els programes", va advertir. Per contra, la Selva rebrà 34.000 euros per al servei d'assistència a la dona, que l'any passat no rebia. També ha augmentat el servei de dependència, amb 44.000 euros. En conjunt, el Consorci de Benestar de la Selva rebrà 1.857.000 euros, uns 18.000 euros menys que el pressupostat l'any passat.

A la Selva el nombre de persones estrangeres empadronades ha crescut tímidament els últims anys, passant de les 36.000 el 2009 a les 36.885 el 2011. Una tendència marcada per un menor volum d'entrades, per un lleuger retorn als llocs d'origen i pel trasllat a països tercers. Tot i això, la comarca registra un 21,41% d'immigrants, un percentatge que la situa per sobre de la mitjana catalana, del 15,73%.

Per afavorir la convivència i integració dels nouvinguts la Selva compta amb el Pla comarcal de ciutadania i immigració, que tot i que ha patit una important retallada en el pressupost el 2011 ha intentat donar continuïtat a les polítiques d'acollida. En xifres, de les 12.042 persones ateses el 2011, 1.050 eren d'origen immigrant.

La mateixa situació es repeteix en altres comarques amb menys immigració. Així, al Ripollès, l'any 2011, per primera vegada des del 2000, es va registrar una disminució en la taxa de població immigrada, que havia crescut ininterrompudament des del 2000 fins al 2010. Al Ripollès, la taxa d'immigració sempre s'ha situat entre les més baixes de tot Catalunya, la majoria de vegades hi ha ocupat la darrera posició. Tot i això, any rere any, ha anat augmentant moderadament, fins a situar-se en el 8,6% l'1 de gener del 2011. El nombre total de població empadronada al Ripollès ha decrescut en 187 persones respecte al 2010, mentre que el nombre de persones immigrades va augmentar, concretament amb 49 persones més.