La propagació de les flames es va veure beneficiada pel vent.Una dotació terrestre rep el suport d'un helicòpter en l'extinció del foc que afectava la carretera C-66, a l'alçada de Flaçà.Els bombers controlant que les flames no saltin la carretera i avancin cap al nucli de Flaçà. El primer punt de control instal·lat pels Bombers a Sant Martí Vell.Una dotació remulla una de les zones que va quedar afectada per l'incendi a la zona de Sant Martí Vell.

Unes 140 hectàrees de terreny rural dels municipis de Madremanya, Sant Martí Vell, Flaçà, Sant Joan de Mollet i la Pera van quedar ahir calcinades per l'incendi que es va declarar poc després de dos quarts de tres de la tarda. El foc es va escampar ràpidament pel vent que bufava i va obligar a desallotjar una vintena de persones de la urbanització de Vilosa, cinc de Mas Costa i més de set d'una empresa situada a peu de la carretera que han abandonat la instal·lació a iniciativa pròpia; a més de tallar dues carreteres i confinar els veïns de Flaçà i Sant Joan de Mollet. Aquest va ser el primer dels quatre incendis que es van declarar ahir a la tarda a la província de Girona, ja que també n'hi va haver a l'Escala, Santa Cristina d'Aro i la Jonquera. Una cinquantena de dotacions dels Bombers han continuat a l'incendi de Madremanya durant tota la nit per intentar estabilitzar-lo abans que aquest dissabte a la tarda entri tramuntana.

El director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va explicar al voltant de les deu de la nit que s'havien produït tres revifades a Flaçà, Sant Martí Vell i la Pera, però que el vent havia disminuït molt i que esperaven encerclar l'incendi durant la matinada. El foc va cremar 31 pals de llum i unes 143 hectàrees de vegetació i massa forestal al tancament d'aquesta edició. La trentena de desallotjats del nucli de Vilosa no van poder retornar a casa seva ahir a la nit.

Ballesta va explicar que encara es desconeixien les causes del foc però que els Agents Rurals havien descartat que l'incendi hagués estat intencionat. "Sabem que el foc ha començat al nucli de Vilosa, encara no sabem exactament on però tenim clar que ha estat a causa d'una negligència", va afirmar. L'incendi podria haver estat originat prop d'unes bodegues on treballaven diverses persones. En principi, els treballadors estarien utilitzant diversa maquinària que hauria causat una guspira prop d'un camp de blat molt sec que amb el fort vent que bufava a la zona s'hauria propagat ràpidament.

Unes 55 dotacions dels Bombers van continuar treballant durant tota la nit amb 45 agents dels ADF i 35 patrulles dels Mossos d'Esquadra per intentar estabilitzar el foc abans d'avui a la tarda, quan es preveu que entri un fort vent de tramuntana. "Ens interessa molt poder-lo controlar al més aviat possible perquè no hi ha vent i així podem aprofitar", va assenyalar. Durant la tarda, el foc va avançar sempre en sentit nord i no es va poder apropar al massís de les Gavarres. Tot i que van bufar ratxes de vent, van ser qualificades de tipus feble i no va dificultar les tasques d'extinció de mitjans aeris, segons van informar els Bombers.

Tres revifades a la nit

El foc va cremar vegetació i massa forestal situada dins dels termes municipals de Sant Martí Vell, Flaça i la Pera. A dos quarts de deu de la nit van tornar a revifar tres punts, tot i que el director d'Interior a Girona va explicar que ja s'havia aixecat el confinament de Sant Joan de Mollet i Flaçà, que durava des de les tres de la tarda.

D'altra banda, el foc va causar dues afectacions elèctriques importants. D'una banda, va provocar problemes a la fàbrica Enri i va deixar sense llum una granja de la zona a la qual tenen previst instal·lar un grup electrogen. A més, el foc va cremar 31 pals de llum.

La trentena de desallotjats del nucli de Vilosa, per la seva banda, no van poder tornar a casa seva durant la nit a causa del foc. "No volem dir als veïns que poden tornar a casa seva i durant la nit fer-los sortir de nou", va concloure el director d'Interior.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Martí Vell, Maria Àngels Vilà, va explicar que els veïns d'aquest nucli "estan molt espantats i volen tornar", tot i que va assegurar que com a mínim ahir a la nit no seria possible. "A casa seva segur que no", va afirmar, alhora que confiava que amb la col·laboració dels veïns de Madremanya i Sant Martí Vell es pugués allotjar aquesta vintena de persones, sense haver de fer ús de pavellons dels municipis veïns.

I és que tot i això, des del primer moment en què es va declarar l'incendi, a través de les xarxes socials ja van ser diversos els municipis que es van oferir a col·laborar. A Bordils, durant tota la tarda i el vespre es va ?obrir el pavelló Torrentó per si algun dels desallotjats necessitava assistència d'algun tipus. A Celrà, l'alcalde Dani Cornellà també va explicar que l'Ajuntament restaria obert tota la nit com a punt d'informació per als veïns i afectats. Alhora, l'alcaldessa de Sant Martí Vell va agrair la gran col·laboració de la gent, ja que van ser nombrosos els veïns dels municipis de les rodalies que es van acostar amb els seus tractors a llaurar els camps per intentar evitar que les flames ?pu?guessin avançar més enllà dels territoris boscosos.

L'incendi va obligar a tallar dues carreteres, la de Celrà i la d'accés a Sant Martí Vell així com també tallar la línia ferroviària entre Flaçà i Girona, fet que va provocar retards. Segons va informar la companyia Renfe, la circulació de trens entre Flaçà i Girona va quedar interrompuda a les 17.15 hores tot i que cap a les vuit del vespre els trens ja van poder tornar a passar per l'estació de Flaçà, un cop les flames ja no eren una amenaça.