Vuit dotacions terrestres vigilaran tot el perímetre del foc de Madremanya, al Gironès, durant aquesta nit de diumenge. Els Bombers han explicat que revisaran aquest sector que és una zona espessa i amb molta vegetació per apagar possibles punts calents i evitar revifades. El foc, que ha cremat 222 hectàrees d'arbrat i conreus dels termes municipals de Sant Martí Vell, Flaçà, Madremanya i La Per,a va entrar en fase de control aquest dissabte a les nou del vespre. El foc no va cremar cap habitatge de la zona tot i que va provocar el desallotjament d'uns 25 veïns del nucli de Vilosa que van poder tornar a casa seva aquest dissabte al vespre.

Durant tot aquest diumenge, una desena de dotacions terrestres i un mitjà aeri ha estat remullant la zona per evitar revifades. El director d'Interior a Girona, Alber Ballesta, ha explicat que el foc va entrar en fase de control aquest dissabte passat a les nou del vespre i que la pluja que va caure intermitentment va ajudar les tasques dels Bombers. L'incendi, que va començar el passat divendres al migdia en una zona del Puig de les Dalmaues, va cremar de forma irregular unes 222 hectàrees d'arbrat i conreus segons els Agents Rurals.

El foc no va arribar a causar danys a cap habitatge de la zona però va causar alguns problemes a les línies elèctriques i va calcinar 31 pals de llum. Aquest dissabte passat al vespre ja van poder tornar a casa seva els 25 desallotjats del nucli de Vilosa i Mas Costa i es va aixecar el confinament dels veïns del barri de Riuràs i una part del nucli de Vilosa.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va confirmar que el foc podria haver estat causat per un petit focus, no intencionat, que en un inici s'hauria donat per extingit. Aquest passat dissabte els Mossos d'Esquadra van prendre declaració a cinc persones.

Després de mesos de sequera i el consegüent estrès hídric que això ha provocat en els boscos de les comarques gironines, la pluja que va caure ahir a la tarda, la primera de l'estiu més sec dels últims 20 anys, va arribar com aigua beneïda per als Bombers que treballaven en l'extinció del foc de Madremanya, que crema des de divendres a quarts de tres de la tarda. Entre els xàfecs intermitents que van caure entre les cinc i les sis de la tarda i la tasca dels agents dels Bombers que van remullar el terreny sense cessar durant tot el dia, el foc es va poder declarar ahir al vespre com a controlat, després d'una tarda en la qual tots els agents mobilitzats vivien pendents del comportament de la tramuntana que s'esperava que s'aixequés al voltant de les set del vespre. La situació va permetre, a més, aixecar el confinament de la zona de Riuràs, i els veïns de la Vilosa, desallotjats des de divendres a la tarda, van poder tornar a casa seva.

Fonts del cos de Bombers van informar ahir al vespre que ja es podia donar per controlar l'incendi que des de divendres cremava a Madremanya i a quatre municipis del voltant. Segons aquestes fonts, l'evolució de la jornada, en un matí en el qual les tasques es van poder centrar a controlar el perímetre de la zona cremada, i l'ajuda de la pluja a la tarda, tot i que minsa, van fer que es pogués controlar.

Tot i que Madremanya no va ser la zona on més va ploure (a Girona van caure ruixats molt més intensos), la pluja es va convertir en un aliat per als Bombers. Alhora, la tramuntana no va bufar amb la força esperada, i tot va contribuir a poder declarar controlat l'incendi. Ahir a la tarda van treballar sobre el terreny quatre mitjans aeris i 48 de terrestres, que van poder delimitar bé el perímetre i impedir que el foc s'ampliés per les dues bandes.

De fet, a partir de les deu del matí ja es va poder declarar com a estabilitzat el foc. Ho feia el conseller d'Interior, Felip Puig, que reafirmava la necessitat de contenir el foc a expectatives del que pogués fer la tramuntana.

Les fonts del cos de Bombers van informar també que l'estat de la vegetació, molt seca després de mesos de sequera, va fer que l'avanç d'aquest incendi fos molt semblant, si bé en menor mesura, al que fa un mes va cremar milers d'hectàrees a l'Alt Empordà.

Tot i haver controlat el foc i que s'espera que ja no pugui avançar, durant la jornada d'avui es continuarà remullant el terreny i des de bon matí hi treballarà un mitjà aeri, a l'expectativa de poder declarar com a extingit l'incendi.

Possible negligència

Puig va insistir ahir que encara que l'onada de calor ja hagi passat el risc d'incendi continua essent "elevadíssim" i va fer una crida a la prudència per evitar que una negligència pugui acabar en un foc. Divendres a les comarques gironines es van declarar sis focs, l'únic que continua vigent és el de Madremanya, mentre que ahir ja s'havien pogut apagar els de la Jonquera, l'Escala, Roses, Santa Cristina d'Aro i Tossa de Mar.

Segons el conseller d'Interior, les primeres investigacions apunten l'origen d'un dels focs seria una guspira d'una línia elèctrica però darrere de la resta hi hauria "la mà de l'home". "Encara és aviat per saber si n'hi ha algun de provocat però s'està investigant", va explicar Puig, que tampoc va descartar que l'origen del foc que ha afectat Madremanya fos fruit d'una negligència.

Agents Rurals i Mossosd'Esquadra van seguir investigant ahir les causes i van prenent declaracions de testimonis que haguessin pogut veure l'origen dels focs. Tot i això, Puig es va voler mostrar prudent i va assenyalar que la prioritat era apagar el foc i que les investigacions i els seus resultats arribaran un cop s'hagi pogut acabar amb l'incendi que crema cinc municipis del Gironès des de divendres passat.

Pel que fa a la zona cremada, en total els Bombers van comptabilitzar ahir 222 hectàrees afectades pel foc en cinc municipis diferents. En el recompte ofert al matí pels agents rurals, a banda de Madremanya, les flames van afectar la Pera, Sant Martí Vell, Flaçà i Sant Joan de Mollet. La població més afectada és Sant Martí Vell, on l'incendi ha cremat 146 hectàrees. La majoria de la superfície cremada és de zona arbrada amb 176,9 hectàrees, 30,6 hectàrees de conreu i 5,4 de matolls. En l'inici, el vent va fer que el foc de Madremanya es propagués entre 5 i 6 quilòmetres en només tres quarts d'hora.

Els desallotjats, a casa

La trentena de veïns del nucli de la Vilosa desallotjats arran de l'incendi de Madremanya ja van poder tornar ahir a casa, un dia i mig després que els evacuessin. També es va aixecar el confinament a la zona de Riuràs. Amb l'esperada arribada de la pluja i el foc estabilitzat des de bon matí, tot va anar tornant poc a poc a la normalitat als nuclis que s'han vist més afectats per aquest incendi. La pluja que va caure a la zona va ser un gran aliat per als Bombers, tot i que d'altra banda el principal enemic va ser la tramuntana que al vespre va començar a bufar.

El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va explicar poc després que caiguessin les primeres gotes de pluja sobre el terreny que no es donaria el foc per controlat fins que es veiés com afectava el vent, ja que "durant tot el dia hem tingut revifades, no el podem donar per controlat". Tot i això, l'efecte de la tramuntana no va ser el que es temia que pogués ser i finalment el cos de Bombers va poder donar el foc per controlat.

Alhora, els veïns de Sant Martí Vell desallotjats arran del foc de Madremanya van podertornar a casa un dia i mig després que es declarés l'incendi. Tot i que els Bombers van donar per estabilitzat l'incendi a les 10 del matí, per precaució es va decidir que els veïns no tornessin a casa. El motiu principal era que el foc havia cremat de forma molt irregular i havia anat revifant en diferents punts al llarg del dia. "Preferíem esperar que tot estigués tranquil per evitar que tornessin a casa i després haver-los de tornar a desallotjar", va explicar Ballesta.

Els desallotjats només havien pogut anat a casa, acompanyats dels serveis d'emergències, només per comprovar que les flames no havien arribat a afectar cap propietat i per recollir roba o altres articles indispensables.

A més, Interior també va aixecar l'ordre de confinament tant al nucli de la Vilosa com al de Riuràs, a la Pera, que eren les dues urbanitzacions més properes a la zona afectada pel foc. Ballesta va explicar que de mica en mica tot anava tornant a la normalitat però que encara es mantenia tallada la C-66 entre Bordils i Flaçà. Pendents de l'evolució del foc durant la nit, la situació es podria normalitzar encara més durant el dia d'avui, tot i que els Bombers no van voler avançar quan es podria extingir completament.

Els bombers van remullar ahir la zona sense parar, delimitant el perímetre del foc.Un agent del cos de Bombers remulla una de les zones boscoses cremades per l'incendi.Veïns de Sant Martí Vell van celebrar ahir a la tarda l'arribada de la pluja. El punt de control que van establir els Bombers es va convertir en lloc de reunió per molts afectats i col·laboradors.Una avioneta remulla el bosc proper a Sant Martí Vell, una de les zones de més risc ahir al matí.