El primer acte en què coincideixen el rei Joan Carles I i el president de la Generalitat, Artur Mas, després del missatge del monarca instant els nacionalistes a no perseguir "quimeres", només va propiciar una salutació protocol·lària entre ambdós. El cap de l'Estat es va desplaçar ahir dimarts a Barcelona per lliurar el IV Premi Internacional Comte de Barcelona al cardenal i secretari d'Estat del papa Benet XVI, Tarcisio Bertone.

A l'acte van assitir-hi, entre d'altres, Artur Mas, a qui el Rei va saludar amb un "bona tarda, president", i també l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Tot i que durant la celebració, el Rei i Mas van estar asseguts un al costat de l'altre ambdós no es van creuar ni una paraula. I durant la copa de cava que es va servir després del lliurament del premi tampoc se'ls va veure parlar. I cap a dos quarts de nou del vespre, el Rei ja va emprendre el retorn a Madrid.

Durant el seu discurs amb motiu del lliurament del premi a Bertone, el Rei va confiar en la capacitat de catalans, espanyols i europeus per superar "la gravetat d'aquesta etapa històrica" amb esforç, el bon sentit de tots, així com l'impuls de la societat civil en tots els camps. A més, durant el lliurament del IV Premi Internacional Comte de Barcelona al secretari d'Estat del Vaticà, el monarca va lloar els "valors del treball i d'iniciatives creadores" que encarna Catalunya. I finalment, Joan Carles I va destacar que "seria ceguesa no veure la gravetat d'aquesta etapa històrica, però seria irresponsable igualment caure en l'abatiment infecund sense advertir i ser conscients que el geni i la voluntat dels homes i dones de Catalunya, Espanya sencera i d'Europa seran capaços de superar aquestes circumstàncies".

El vincle amb Catalunya és un dels motius esgrimits pel jurat del Premi Internacional Comte de Barcelona per atorgar el guardó a Bertone, amb el reconeixement de la labor diplomàtica i solidària.

Missatge polèmic del Rei

La cerimònia, celebrada al monestir de Pedralbes, és el primer acte del Rei després de la publicació del seu missatge polèmic alertant contra els qui "encoratgen dissensions", persegueixen "quimeres" i aprofundeixen en ferides, perquè en un moment de difícil conjuntura econòmica només se superaran les dificultats "actuant units" i "remant alhora". Cal recordar que en el text el Rei també destacava que s'està "en un moment decisiu per al futur d'Europa i d'Espanya i per assegurar o arruïnar el benestar que tant ens ha costat aconseguir", subratllava el monarca. I entre d'altres, també advertia que "en aquestes circumstàncies, el pitjor que podem fer és dividir forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres, aprofundir ferides", i afegia que "no són aquests temps bons per escodrinyar en les essències ni per debatre nimietats que amenacen el nostre model de convivència". Per la seva banda, des del Govern català el portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar al seu dia que la Generalitat no se sentia "al·ludida" per les reflexions del Rei ja que des de Catalunya s'aporten "solucions", i va avisar que el poble català "no renunciarà a la seva condició de nació" ni al seu "dret a decidir".

No obstant Homs va llançar un avís: "al poble de Catalunya no se li pot demanar que renunciï al que és, a la seva condició de nació, a la seva personalitat, a la seva identitat, a les seves ganes de decidir pel seu compte en totes aquelles coses que avui dia poden decidir totes les nacions del món"