Un judici de vint minuts. Així és com es podria tancar avui el que havia de ser el «macrojudici» del cas Treball i que estava previst amb un total de 54 sessions. Si algú tenia esperances que la vista que havia de començar ahir a l´Audiència de Barcelona serviria per esclarir almenys alguns dels molts punts foscos de l´afer, ja es pot començar a fer a la idea que no serà així. Defenses i acusacions (Fiscalia i Generalitat) estan ultimant un pacte amb l´objectiu que diversos dels set acusats admetin els fets, tornin els diners i a canvi obtinguin penes mínimes que els permetin no haver d´ingressar a la presó si fossin condemnats.

Almenys això és el poc que va transcendir ahir al Palau de Justícia de Barcelona, on havia de començar un judici que, tèoricament, s´havia d´allargar fins l´abril vinent. Fonts judicials van explicar que el Tribunal de la Secció Segona de l´Audiència va decidir suspendre la vista per donar a les parts temps fins avui a les cinc de la tarda per ultimar l´acord. Les mateixes fonts van explicar que només faltaven els darrers serrells i donaven per fet que la llarga i àrdua investigació acabaria amb una conformitat.

O sigui, els set acusats poden entrar avui a la Sala i sortir-ne poca estona més tard, després d´haver escoltat l´acord de la boca del magistrat president i ponent de la sentència, Javier Arzúa. D´aquesta manera podrien quedar liquidats quinze anys d´investigació.

Els set acusats són l´exsecretari d´Organització d´Unió, Vicenç Gavaldà; el seu germà Lluís, exdirector general d´Ocupació del Departament de Treball; Dolors Llorens, subdirectora general d´Ocupació; Fidel Pallerols, propietari de les acadèmies de formació a través de les quals presumptament es desviava diner públic cap a Unió; la que va ser apoderada de les empreses, Maria Creu Guerrero; l´exinformàtic de la Generalitat Jaume Pallerols i el militant d´UDC Santiago Vallvé.

Tots set s´enfronten a penes d´entre quatre i onze anys de presó, depenent de l´acusació, per delictes de malversació, suborn i falsedat, càstig que podria quedar en menys de dos anys per a la majoria d´ells i alguns fins i tot quedarien exonerats de qualsevol responsabilitat. Sempre a l´espera del tancament de les negociacions, Maria Creu Guerrero i Dolors Llorens podrien quedar fora de la causa.

Els que han exercit càrrecs públics acceptarien d´aquesta manera el delicte de prevaricació, mentre que l´empresari ho faria amb el de frau en les subvencions.

Qui paga què

Un altre dels punts en discussió és com es paguen els diners que s´haurien malversat. El fiscal considera que s´han de tornar 600.000 euros i l´acord podria passar perquè Unió assumeixi el pagament de 200.00o euros com a partícip a títol lucratiu -segons la Fiscalia- i els acusats abonarien els 400.000 restants.

La conformitat també podria comportar una rebaixa en les inhabilitacions i fins i tot de les indemnitzacions, fets que es podrien confirmar avui.