El cas Treball, després de 15 anys d'informacions periodístiques i 13 d'investigacions policials i judicials, acabarà en només un dia de judici en cas de fructificar l'acord que les parts estan negociant i que és molt probable que avui quedi definitivament tancat.

És evident que moltes de les dades que en tot aquest període s'han posat sobre la taula han acabat en un calaix, però el judici podria permetre projectar alguna llum en aquest obscur cas de presumpte finançament il·legal d'Unió ocurregut en la dècada dels 90. Havien de passar desenes de testimonis per la sala de la Secció Segona de l'Audiència de Barcelona i alguns d'ells podien aportar dades rellevants per saber amb més claredat què va passar amb part dels diners que la conselleria de Treball repartia, provinens de la Unió Europea, per a cursos de formació per combatre l'atur.

Hi ha altres incògnites que mai seran revelades en cas que s'assoleixi el pacte. Què haurien explicat els set acusats davant d'un tribunal i en una vista pública? Algun d'ells estava disposat a parlar més del que havia fet durant la llarga instrucció? Algú hauria trencat el silenci que han mantingut la majoria durant tots aquests anys?

De fet, qui ahir era a al Palau de Justícia de Barcelona a l'espera de l'inici de la vista podia intuir fàcilment que s'estava intentant un acord. Hi ha qui diu que les negociacions es van iniciar fa mesos, però la celebració del judici es va ajornar de dos quarts onze del matí -hora prevista d'inici- a les dotze. Posteriorment fins a dos quarts d'una i finalment fins avui a les cinc de la tarda. No era difícil arribar a la conclusió que es gestava un acord. Pel que fa a la resta estava tot estava preparat. La banqueta dels acusats a punt, tot i que buida i les lleixes de la sala plenes de caixes del voluminós sumari del cas Treball.