El jutge Eloy Velasco interroga aquest dijous el primer tinent d´alcalde de Lloret, Josep Valls

Investiga una possible relació entre adjudicacions i el patrocini del suposat cap de la màfia russa als clubs d'hoquei i futbol

 07:55  
El primer tinent d´alcalde de Lloret de Mar, Josep Valls, ahir després de ser detingut a les insatl·lacions del club de futbol
El primer tinent d´alcalde de Lloret de Mar, Josep Valls, ahir després de ser detingut a les insatl·lacions del club de futbol ACN

MADRID / ACN El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco interroga aquest dimecres el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Josep Valls, que va ser detingut dimarts en el marc de l'operació Clotilde i que està imputat per un suposat delicte de suborn. Valls va ser el màxim responsable d'Urbanisme de Lloret durant els dos mandats de l'exalcalde i diputat de CiU Xavier Crespo. El jutge investiga una possible relació entre el patrocini que l'empresa del suposat cap de la màfia russa, Andrei Petrov, feia als clubs de futbol -del què Valls era president- i de patí de Lloret amb la concessió de les obres de remodelació de l'antiga plaça de braus.

Valls està citat a declarar a les nou del matí. Ho farà davant Velasco i també davant el fiscal anticorrupció, que investiguen les possibles ramificacions de la trama que suposadament liderava Andrei Petrov, que hauria arribat a blanquejar 56 milions d'euros de la màfia russa a través d'un entramat d'empreses a Catalunya.

La seva declaració se centrarà en el patrocini que l'empresa de Petrov, Development Diagnostic Company (DDC), va fer al Club d'Hoquei Lloret i també al club de futbol coincidint amb les actuacions urbanístiques per a la reconversió de l'antiga plaça de braus en un centre comercial, malgrat que el projecte inicial deia que s'havia de convertir en una zona esportiva.

Petrov, que va declarar aquest dilluns i es troba a presó imputat de delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn, hauria donat als dos clubs 90.000 milions d'euros per temporada en concepte de patrocini.

Feia els pagaments en tres xecs de 30.000 euros dels què 20.000 anaven al club d'Hoquei i 10.000 al de futbol. En aquesta època Valls era regidor d'Urbanisme de Lloret i alhora president del club de futbol.

Aquest dilluns el jutge ja va deixar en llibertat amb càrrecs el president del Club d'Hoquei, Joan Luís Perarnau, malgrat que continua imputat per un delicte de suborn. Velasco no li aplica cap mesura cautelar com sí que fa amb el pare de Petrov, Boris, que no pot sortir de l'Estat.

En la seva declaració, Petrov va admetre que va pagar dos desplaçaments de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, a Moscou, un dels quals Crespo hauria fet amb la seva família, i un altre en motiu d'un fira turística.

Juntament amb Petrrov, les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn.

El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.

Les altres quatre persones que estan en llibertat són el president del Club d'Hoquei Lloret de Mar, Joan Perarnau, que queda imputat per un delicte de suborn i sense cap mesura cautelar, el pare de Petrov, Boris Petrov, que té prohibit sortir de l'Estat i està acusat de blanqueig i falsedat, i la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, que tampoc se li ha imposat cap mesura cautelar però està acusada de blanqueig i falsedat documental.

Velasco veu indicis de prevaricació i suborn en l'actuació de Crespo

Després de sol·licitar al Parlament de Catalunya que acredités que l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo és diputat, i per tant aforat, Velasco enviarà en els pròxims dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -que és qui el pot imputar- una exposició raonada que inclourà els indicis que hi ha contra l'exalcalde de Lloret. Segons fonts de l'Audiència Nacional, Velasco veu indicis de prevaricació i suborn en l'actuació de Crespo.

Enllaços recomanats: Premis cinema