L'any 2002 el Consell Municipal de la Gent Gran de l'Ajuntament de Salt va crear una iniciativa gastronòmica destinada a aquest col·lectiu. Amb l'objectiu de conservar i donar a conèixer la cuina tradicional catalana i, sobretot, potenciar els productes de l'horta saltenca van sorgir les Cuineres de Salt.

Les Cuineres de Salt només fan cuina tradicional catalana o innoven amb algun plat diferent?

Bàsicament fem cuina tradicional, que és el nostre mirall, ja que tenim certa experiència... Però amb l'aportació de cadascuna de nosaltres arriba la innovació. A vegades no acabes de recordar una recepta però sí els seus ingredients, i així vas creant plats nous, amb un estil diferent.

I els ingredients sempre són els mateixos?

Els productes van canviant amb el temps i, a partir d'aquí, nosaltres també ens anem adaptant al mercat, per exemple. A més també fem postres, partint de receptes casolanes de sempre, que són més antigues, intenem donar la volta i crear nous dolços.

Quina valoració fa dels cursos de cuina per a joves?

Nosaltres ens reunim de setembre a juliol, com si fos un curs acadèmic. Al llarg d'aquests mesos vénen molts grups d'escoles i, de moment, la valoració global és positiva. Als nens els agrada molt remenar el menjar i és important que tinguin una noció de cuina. Aquest passat juny, dins de l'Estiu Jove, vam fer la segona edició del taller adreçat als joves de Salt i per a nosaltres és molt grat que participin i s'impliquin en activitats diferents, que els farà servei el dia de demà. Creiem que és una bona experiència tant per a ells com per a nosaltres.

Ja van publicar un llibre de receptes, tenen previst editar-ne un segon?

El primer, La Cuina de les Àvies de Salt, es va publicar l'any 2006 i estem desitjant fer-ne un altre. De fet l'objectiu actual de les Cuineres de Salt és editar aquest segon volum al més aviat possible perquè es vegi reflectit de nou el nostre treball.

L'Ajuntament de Salt patrocina tot el que fan?

Sí, bàsicament el Consell de la Gent Gran de Salt posa a la nostra disposició tot el que necessitem. El local és cedit per l'Ajuntament, així com tots els estris de cuina. El més important és que la gent s'impliqui i participi en aquest projecte, si en lloc de 30 cuineres som 40 doncs enrara millor!

Suposo que s'ho passen bé en les seves reunions.

La majoria de les Cuineres som jubilades, disposem de més temps lliure, i aquestes trobades ens serveixen per intercanviar impressions i estar amb les amigues. Ens ho passem molt bé, si deixés de ser una activitat lúdica ja no ens interessaria tant. Participem en tots els esdeveniments del poble que ens ofereix l'Ajuntament sempre que siguin assumibles per a nosaltres i no s'allunyi dels objectius del grup gastronòmic: l'entreteniment i la diversió.

Em podria dir quin és el seu plat estrella?

Bé, exactament no ho sé... És que n'hi ha tants que no en tinc un de preferit. Però podria dir que hi ha un plat original que l'he fet moltes vegades i ha agradat: la tonyina amb pebrot verd i pinyons. D'altra banda la llata de vedella amb bolets, que és un tall molt melós i bo, sempre va bé per celebrar una festa major com la que vivim aquests dies.