Amb Salvem Castell. La veu d'un poble contra l'especulació urbanística (CCG Edicions), l'exregidor palamosí Feliu Antúnez va guanyar la 5a edició de la Beca Cooperativa La Equitativa. El llibre recull la història del moviment social i ecologista Salvem Castell

Parafrasejant El Che, podriem dir que cal crear dos, tres, molts Salvem?

Per desgràcia, sí. Estem en un país on ho hem d'anar salvant tot. Salvem Castell va néixer l'any 1992 perquè hi havia unes propostes urbanístiques que afectaven aquella zona. Avui cal salvar l'Empordà, el Ter... moltes coses.

Van demostrar que les utopies són possibles?

No crec que fos una utopia. Sí que en ser gent jove, pensaven que amb una mica de pressió ho canviarien tot. Ràpidament vam veure que ens enfrontàvem a un poder econòmic importantíssim. Però la il·lusió, l'empenta i el rigor van acabar guanyant.

El territori és massa seriós per deixar-lo en mans dels polítics?

Potser sí que alguns partits estan sotmesos a pressions econòmiques intenses que no vénen ni del món local, com passava amb Castell. CiU es va veure sotmesa a una pressió que venia de Barcelona, que l'obligava a deixar urbanitzar Castell.

Però el poble hi estava en contra.

L'alcalde, en Ferrer, estava entre l'espasa i la paret. Per això es va convocar un referèndum.

La màxima expressió de la democràcia, i tan pocs que se'n fan.

Després d'aquell es va canviar la normativa, perquè no se'n fessin d'altres. La veu del poble fa por.

Què és avui la Costa Brava?

Era un element important del patrimoni d'aquest país. Però des que Ferran Agulló en va dir Costa Brava, ja va tenir una marca comercial, arriba el turisme, les edificacions, i es comença a malmetre. S'ha degradat.

Sense pressa però sense pausa?

Fou un procés lent fins arribar als anys seixanta, que allò va ser...va ser això, can seixanta. Un total desordre sense cap planificació. Encara en paguem les conseqüències.

Per què els conservadors són els menys conservacionistes?

Perquè conserven la butxaca, no el territori.

Com seria avui Castell si no hagués existit Salvem Castell?

Ple de pisos i edificacions. Estaria tot urbanitzat i ple de ciment. Fins i tot un dels projectes preveia construir un gran hotel i un llac artificial. Unes coses rocambolesques.

Al final els promotors van pedre-hi molts diners?

Els promotors se'n van anar amb les butxaques ben plenes i ben contents, perquè sense moure una totxana van percebre molts diners. L'any 2001 es va comprar el paratge als promotors a un preu molt alt, massa. Com si fos terreny urbanitzable, quan era rústic.

I el poble?

És el que hi va perdre diners, perquè el preu el van pagar els ciutadans de Palamós. Però ara tenim un territori verge per disfrutar-lo.

Diners ben empleats, per tant?

Mmm. Sí, però massa diners.