Domingo Cusí es vanta de ser de les poques persones que mai no surt de Roses, entre altres coses perquè no vol pujar a un avió. Com a flequer amb quatre punts de venda -tots a Roses, per descomptat- pot aportar una visió diferent de la temporada turística que ja finalitza.

Domingo Cusí: fa el primo per haver de treballar cada diumenge?

He, he, des de ben jovenet, treballo quan els altres riuen. Un s'hi acostuma. Això sí, quan sortia de juerga aleshores ho cremava tot. Però avui els flequers ja no treballem tant de nit com abans.

Podem agafar el pa com a índex turístic, almenys a la costa?

Abans, segur que sí, el pa era un gran termòmetre del turisme. Ara no tant, perquè ven pa tohom, de la manera que sigui, sense ordre ni control.

Al pa hi ha competència deslleial?

Ja fa cap a 30 anys que l'administració es va equivocar permetent que tothom pogués vendre pa de la manera que fos. Després la gent diu que el pa d'avui no val res; cony, no val res si el compres quan vas a fer benzina!

I així menys en venen vostès.

Al pas que anem, el de flequer és un ofici a extingir.

Al pa, pa, i al vi, vi: com ha anat la temporada turística?

Hi ha molta gent, però es retreu molt a l'hora de gastar. He vist molta gent menjant entrepans a la platja.

Per vostè, molts n'hi haguessin, no?

I tant (riu). Ja li sóc ben franc: que en vinguin molts d'aquests. Parlen molt de turisme de qualitat, però el que em va bé a mi és el de pa amb tomàquet.

A bona gana no hi ha pa dur, o sigui que potser acabarem demanant a aquest turisme que vingui.

Exactament, aquí hi ha lloc per a tots, des del que va al Bulli fins el que compra un pa, una tomata i una mica de pernil.

Amb el turisme a la Costa Brava hem fet un pa com unes hòsties?

Sí, hem crescut massa i ara en paguem les conseqüències. Hem creat poblacions que passen entre 6 i 9 mesos buides, i a l'hora d'amortizar-les les hem d'amortitzar els que hi som tot ?l'any. Hauríem passat amb hotels més petits i menys blocs d'apartaments.

Diu el refrany que de Tots Sants fins Nadal el flequer perd son cabal. A la costa el recupera a l'estiu?

Per fortuna el comencem a recuperar a partir de Setmana Santa, fins i tot a partir de Nadal. Sort en tenim de l'estiu, però tot i això, jo seré l'última generació flequera de la família.

Hi ha alguna cosa que trobi més llarga que un dia sense pa?

Un amic em diu que sóc un malalt del treball. Se'm fa llarg el dia que no treballo, busco alguna altra cosa a fer.

Qui té gana, en pa somia. En què somia un petit empresari?

En el meu cas en no gaire res, jo dormo molt bé. No hi ha res que em tregui la son. És que m'agrada ser feliç, i crec que una persona feliç dorm com un angelet.

És una pena que no només de pa visqui l'home?

Estaria bé, però posant-hi al mig un bon pernil. Ara bé, el meu lema és un altre refrany, que diu: el bon pa millora tots els menjars.