La societat comença a girar la mirada cap a la construcció amb fusta, un model molt més sostenible. Així es va concloure a la segona edició de la Fira-Congrés de la Fusta Constructiva de Catalunya, que es va celebrar el passat mes d'octubre a Vic.

L'interès envers la construcció sostenible amb fusta ha esdevingut una tendència clarament creixent entre els professionals de l'arquitectura, l'interiorisme, la construcció, la producció de materials, i també entre la societat en general.

Entre els avantatges de la construcció amb fusta destaca que és un material que genera ambients confortables, càlids i acollidors. També aporta rapidesa al procés constructiu, ja que la fusta permet la prefabricació i la construcció de modulars, que escurcen significativament el procés constructiu en obra. Aquest material també regula humitat de l'interior dels edificis i destaca en aspectes com la salut o la netedat. A més, els edificis de fusta poden durar centenars d'anys.

Durant l'últim segle no hi ha hagut cap raó per qüestionar l'acer i el formigó com els materials estructurals essencials dels grans edificis. En canvi, ara el canvi climàtic està motivant noves normatives mediambientals que s'imposen al sector de la construcció, posant en crisi la manera en què es construia fins ara.

Les solucions constructives en fusta tenen el potencial de revolucionar la indústria de la construcció a través del desenvolupament sostenible d'alta qualitat, generant riquesa i economia local, tot contribuint a minimitzar el canvi climàtic.

Tot i l'interès creixent pels beneficis de la fusta aplicada a la construcció, el director de la Fira-Congrés de la Fusta Constructiva de Catalunya, Salvador Ordóñez, opina que el sector encara ha de lluitar contra certs tabús, com per exemple el foc o la durabilitat del material. «La gent es pensa que la fusta crema perquè sempre ens hem escalfat amb llenya de fusta, però la realitat és que tots els materials cremen». De fet, hi ha materials sintètics que omplen les cases «que tenen un procés de combustió molt més terrible».

A favor de la fusta, Ordóñez destaca que els paràmetres de combustió són molt més clars, davant d'altres materials com per exemple l'alumini, que és molt més difícil de controlar per la seva imprevisibilitat.

Mala gestió dels boscos

Ordóñez assenyala que Catalunya té prou quantitat de fusta per donar resposta a la demanda creixent, però el problema és la mala gestió que es fa dels boscos. Això provoca la paradoxa que la gran majoria de fusta que s'utilitza per a la construcció prové de l'estranger. D'aquí que una de les demandes del sector és poder impulsar el segell Fusta Catalana km 0 per posar-la en valor i que d'aquí a uns anys «ens permeti competir en igualtat de condicions amb els països nòrdics o del centre d'Europa», manifesta Salvador Ordóñez.

La Fira-Congrés de la Fusta Constructiva de Catalunya també va ser escenari de la presentació de la Plataforma de la Fusta Constructiva de Catalunya. Segons Salvador Ordóñez, es tracta d'una iniciativa que parteix del mateix sector de la fusta i que aglutina constructors i fabricants, però també arquitectes i enginyers, amb l'objectiu de crear un corpus de coneixement i experiència per posar a l'abast de tots aquells que es vulguin iniciar en el món de la construcció amb fusta. L'objectiu també serà lluitar perquè dins el sector s'imposi la qualitat del producte.