Segueix-nos a les xarxes socials:

Vilafant puja l'IBI un 4,5% per compensar la pèrdua de l'impost de les plusvàlues i l'autopista

Les taxes d'escombraries s'incrementaran un 4,5% per compensar el major cost del servei

Vilafant puja l'IBI un 4,5% per compensar la pèrdua de l'impost de les plusvàlues i l'autopista

L'Ajuntament de Vilafant ha aprovat incrementar alguns dels impostos com l'IBI, d'acord amb l'IPC, per compensar la pèrdua dels ingressos per les plusvàlues i l'autopista que suporan 200.000 euros menys. També pugen les escombraries un 4,5% per cobrir l'increment del cost del servei.

Incrementar l’IBI d’acord amb l’IPC suposa un augment del 4,5%.

Pel que fa a les bonificacions d’aquest Impost de Béns Immobles, es manté la bonificació del 30%, durant els dos anys següents a la finalització de les obres d’aquells habitatges que instal·lin sistemes d’aprofitament elèctric d’energia solar.

La mesura vol continuar fomentant l’ús de les energies renovables al municipi. 

L’Impost de construccions, el 2022 augmentarà un 0,25%.

Pel que fa a les taxes, de cares el 2022 es calcula que el servei de recollida i eliminació d’escombraries sigui més costós, això comporta un augment de les tarifes que els ciutadans acabaran pagant. Uns costos de gestió dels residus que fixa l’abocador comarcal gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Per tant el proper any, s’incrementa en un 4,5% la tarifa de la taxa de recollida i eliminació de les escombraries, per tal de cobrir el cost d’aquest servei.

Durant el ple extraordinari els grups de l'oposició ERC, Ciutadans i Junts per Vilafant van acusar l’equip de govern de falta de previsió argumentant que ja se sabia que hi hauria aquesta davallada d’ingressos i van proposar que s’haurien d’haver fet pujades d’impostos preventives progressives des del 2015 fins a l’actualitat i així no haver de pujar l’IBI un 4,5%.

L'alcaldessa de Vilafant Consol Cantenys ha defensat la gestió econòmica dels darrers anys, que ha permès que durant aquests anys no s’haguessin d’ apujar impostos, oferint més i millors serveis als veïns amb unes finances sanejades, pagant els proveïdors a 23,59 dies de mitjana i reduint l’endeutament municipal des de l’inici de la seva gestió del 62% el 2010 a un 41% en l’actualitat. «Els impostos s’han d’incrementar quan és necessari i el 2022 ho serà perquè les aportacions estatals i de la Generalitat han estat en davallada any rere any, i es proposen augments de retribucions a funcionaris o retallades, sense compensació estatal carregant sobre els municipis i els ciutadans tota aquesta pressió impositiva» va explicar l’alcaldessa de Vilafant Consol Cantenys.

25 euros més per família

També es va exposar que aquesta bona gestió dels recursos públics ha mantingut un nivell alt d’inversions, i que l’oposició va reconèixer i en les quals han estat partícips, a la vegada que s’han incrementat els ajuts socials d’acord amb la situació econòmica de cada moment. Al final de la intervenció, i per explicar-ho gràficament l’alcaldessa va reforçar les paraules del regidor d’hisenda Kiko Marín, que va informar que aquest increment representarà uns 25 Euros per família o habitatge. Una hipotètica pujada d’impostos anual, preventiva i durant els darreres anys, hauria suposat una càrrega impositiva pels veïns de Vilafant molt superior i innecessària. 

Des del grup d’ERC van considerar que per percepcions hauria estat més correcte una gestió impositiva preventiva i sistemàtica. Junts per Vilafant també va manifestar la seva disconformitat en no apujar impostos durant el mandat i el grup de Ciutadans va recordar inversions que no s’ajusten a les seves prioritats i per tant tampoc veuen amb bons ulls aprovar les ordenances.

Prem per veure més contingut per a tu