Segueix-nos a les xarxes socials:

Tres empresaris, a judici per una transacció fallida de 250 tones de pinyes que mai van arribar a Navata

Els processats van rebre 91.000 euros de pagament anticipat i van al·legar que una plaga va danyar la collita

Tres empresaris, a judici per una transacció fallida de 250 tones de pinyes que mai van arribar a NavataMARINA LÓPEZ (ACN)

La secció quarta de l’Audiència de Girona ha jutjat tres empresaris per una transacció fallida de 250.000 pinyes a una mercantil de Navata el 2011. L’empresa, de la qual els acusats són els administradors solidaris, havia pactat amb la mercantil gironina subministrar-li 250.000 pinyes, i la mercantil va pagar 90.000 anticipadament que corresponia al 50% del cost de la transacció. Al moment de rebre les pinyes, però, "no va arribar cap camió", i la mercantil no va poder recuperar els diners.

El tracta establia que quan comencés la temporada de la pinya, durant el mes de desembre d'aquell any, els acusats enviarien la mercaderia i la mercantil afectada pagaria la resta. En total de la transacció ascendia a 182.000 euros.

Segons han explicat els acusats, la temporada d’aquell any va ser «de les pitjors» en molts anys, ja que la producció va ser tan baixa que van haver de pagar els treballadors amb pinyes. Una plaga que va matar el 75% dels pinyons va rematar la seva mala sort. Aquests 91.000 euros, han dit, els van utilitzar per pagar els propietaris de les pinedes, i en cap cas se’ls van apropiar, com defensen les acusacions. En aquest sentit, han assenyalat que la seva intenció era complir el contracte i reconeixen que van quedar a deure els 91.000 euros a l'empresa de Navata.

La víctima ha remarcat que en veure que no arribaven les pinyes, va intentar posar-se en contacte infructuosament amb els processats sense sort. «Hauríem pogut trobar alguna altra solució i que em tornessin els diners», ha afirmat la víctima. Al cap d'un mes va rebre un correu on un dels processats li explicava que la temporada havia sigut molt dolenta i que estava "avergonyit" de no poder fer front al contracte.

Segons han dit, aquella operació va provocar que la seva empresa perdés "credibilitat", i el seu patrimoni personal també va quedar afectat. "Vaig perdre la casa", ha expressat un d'ells.

Les acusacions demanen 3 anys i mig de presó a cada un dels processats, i que es retornin els diners pagats per la mercantil. La defensa demana l’absolució perquè diu que no es van tornar els diners per «insolvència sobrevinguda» de l’empresa, i que la voluntat dels acusats era complir el pacte. A més, han subratllat que la víctima era conscient del risc que podia haver-hi per fer un pagament anticipat abans de l'època de collita.

L’acusació particular proposa a més un relat alternatiu on els acusats directament haurien ordit un pla per obtenir els diners sense cap propòsit de dur a terme la transacció. Per això demanen tres anys i mig de presó als acusats per un delicte d’apropiació indeguda i reclamen que es retorni a la mercantil afectada els 91.000 euros, a més d’una multa de 5.400 euros. L’empresa dels acusats n’és la responsable civil subsidiària.

A l'inici del judici, la defensa dels acusats ha demanat la nul·litat de les actuacions del procediment, perquè assegura que es van vulnerar els drets d’un dels acusats quan va declarar davant la fiscalia de Portugal, ja que ho va fer sense presència d’un advocat. El tribunal, però, ha rebutjat aquest argument i diu que es va respectar els drets de l'acusat segons la legislació de Portugal.

Prem per veure més contingut per a tu