Segueix-nos a les xarxes socials:

Palamós finalitza la substitució de les curenyes dels canons

Palamós finalitza la substitució de les curenyes dels canonsddg

L'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós va realitzar divendres al matí les tasques que van permetre retornar el tercer i darrer canó del segle XVIII al qual se li ha substituït la curenya. Es tracta concretament de la peça d'artilleria que decora la glorieta del passeig del Mar més propera a l'estàtua dels pescadors. Durant les darreres setmanes aquest canó havia estat retirat d'aquest punt per tal de procedir a la substitució de la curenya, la base de fusta que suporta aquesta peça d'artilleria i que es trobava en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

El canó estava als magatzems municipals fins divendres, mentre que la curenya es va traslladar a una fusteria local on es va replicar la peça amb la fusta idònia per suportar el pes del canó i la climatologia. El cost de tot aquest procés ha estat d'uns 3.000 euros.

Aquesta millora del canó que ha dut a terme l'Àrea municipal de Patrimoni segueix la que es va realitzar l'any passat a les altres dues peces d'artilleria de característiques similars ubicades una al barri vell i l'altra també al passeig del Mar.

Els tres canons són peces d'artilleria de divers calibre del segle XVIII que poden correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa, han informat fonts de l'Ajuntament.

Descoberts a la Llosa

Aquests canons decoren actualment espais públics del municipi i van ser descoberts el 1957 per membres del CRIS, entre els que hi figuraven els palamosins Robert Díaz i Xavier Casadejús, que els localitzaren a la zona de la Llosa, situada davant la bocana del port de Palamós.

El canó que divendres va retornar al passeig té les següents característiques: 2,80 metres de llarg i prop de 1.800 quilograms de pes. És del tipus «de 18 llarg», segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançava boles de ferro de 18 lliures de pes.

Prem per veure més contingut per a tu