16 de febrer de 2020
16.02.2020

Construiran un mirador dedicat a una víctima de Germanwings a l'Estartit

El memorial ha estat dissenyat pel paisatgista Martirià Figueras i inclourà diversos espais on poder llegir, reflexionar o contemplar les Illes Medes

16.02.2020 | 00:32
Imatge del memorial segons l'avantprojecte elaborat per Martirià Figueres.

El 24 de març de 2015, les 150 persones que viatjaven en el vol 4U9525 de Germanwings van morir quan el copilot, Andreas Lubitz, va estavellar l'aparell a Prats de Blèuna Auta, als Alps francesos. Una de les víctimes va ser Robert Oliver Calvo, un home de 36 anys, casat i pare de dos fills, que viatjava a Düsseldorf des de Barcelona per motius laborals.

Ara, gairebé cinc anys després de la tragèdia, Robert Oliver serà recordat en un memorial que es construirà a l'Estartit, la localitat costanera on, des de ben petit, passava els estius amb els seus pares i, ja de gran, amb la seva esposa i els seus fills.

El monument s'ubicarà al final del passeig Marítim dels Griells, i més concretament, on s'acaba la zona urbanitzada i comença una zona de dunes naturals. Es tracta d'un espai que no ha estat escollit a l'atzar. «Era el lloc preferit del nostre fill. Era el seu refugi, li transmetia pau i tranquil·litat i li encantava estirar-se a la sorra i contemplar la magnífica vista panoràmica que hi ha de les Illes Medes», comparteix la seva mare, Maribel Calvo.

Per això, quan Lufthansa, la companyia a la qual pertany Germanwings, va plantejar a les famílies la possibilitat de subvencionar projectes i iniciatives en memòria de les víctimes, l'esposa i els pares de Robert Oliver van pensar de seguida a fer un mirador als Griells des d'on poder contemplar «la bellesa» de les Illes Medes.

Els pares d'en Robert, que era de Sant Cugat del Vallès i fill únic, es van posar en contacte amb l'Ajuntament de Torroella de Montgrí perquè els ajudessin a fer realitat el projecte. «Per poder actuar en aquest espai vam haver de negociar amb Costes de la Generalitat i de l'Estat, que ens van donar el vistiplau per tirar-lo endavant», explica l'alcalde de Torroella, Jordi Colomí. El cost del memorial no pot ser superior a 100.000 euros, i actualment, el futur mirador encara és un avantprojecte. Tot i això, la previsió del consistori és poder començar a executar-lo a partir de l'octubre.

Diversos espais


Dissenyat pel paisatgista banyolí Martirià Figueras, l'avantprojecte del memorial -o zona d'estar sensorial- proposa crear una zona de «contemplació inspirada en el mar i la visió de les Medes, que transmeti benestar i inviti a la reflexió». Per això, l'avantprojecte preveu la construcció de diversos espais on poder llegir, meditar, contemplar el paisatge o compartir el temps amb les persones estimades.

L'element central serà un espai cilíndric obert amb una cobertura que tindrà tres orificis a través dels quals entraran els rajos de llum de l'exterior i que «canviaran amb el moviment del sol i reflectiran diferents formes a terra». La coberta se sostindrà sobre una paret a través de la qual també es filtrarà la llum natural. A l'interior s'hi instal·larà un banc de fusta on qui ho desitgi podrà seure o tombar-se mentre contempla les Medes o el cel per «gaudir del sentiment de viatge infinit i d'eternitat».

També es preveu la pavimentació de tot el sector del memorial -uns 250 metres quadrats- i la creació d'una rampa d'accés a la platja i d'una plataforma de fusta penjada de l'escullera. L'estructura més simbòlica, però, serà una escultura exterior formada per 15 pals metàl·lics de 25 metres d'altura que sostindran ocells -fets amb resina líquida- que surten volant dels orificis cap a les Illes Medes. «Representen els pensaments o ànimes que han despertat i comencen un viatge cap a un nou port», explica Figueras a l'avantprojecte del mirador.

Finalment, la zona també inclourà un tòtem on es recordarà les altres 149 víctimes que van morir en el sinistre aeri, es recollirà el motiu de l'obra i s'hi podrà llegir un text dedicat a en Robert fet per la seva família i un poema de l'obra Ombra de l'altre mar de Joan Margarit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook