El segle XIX va ser conegut com "el gran segle del rèquiem". Els textos medievals de la missa de difunts van resultar idonis per a la mentalitat romàntica en la qual Verdi va viure immers. La seva Messa da Requiem es va convertir en el paradigma de tota una època: composició de gran format i tremendament esglaiadora, pròxima a les convencions operístiques, que va determinar el començament de la dessacralització del gènere. La partitura és molt exigent per al quartet de solistes vocals, requereix una formació vocal nodrida i sap treure el màxim profit de les implicacions funerals dels instruments de vent metall. El resultat és una música d'eficàcia magistral que es troba més propera al teatre que a l'església.

Herbert von Karajan ens va deixar dos registres audiovisuals de la Messa da Requiem de Verdi: un amb el Cor i l'Orquestra del Teatro alla Scala de Milà el 1967, al teatre italià, i un altre amb la Filharmònica de Viena, a la Musikverein, el 1984. El primer, qualificat d'"electritzant" i fet a la ciutat en la qual es va estrenar la partitura, ha passat a la història com el millor enregistrament que va fer el mestre alemany del rèquiem. Entre els solistes hi ha tres dels cantants verdians més rellevants del segle XX: Leontyne Price, Fiorenza Cossotto i Nicolai Ghiaurov. El jove Pavarotti, d'altra banda, encara era relativament desconegut, tot i que no per gaire temps. A més, podem gaudir amb l'enfocament personal del meticulós productor de cinema francès Henri-Georges Clouzot, col·laborador habitual de Karajan, que va marcar una època en la realització de concerts filmats vinculant indissolublement el llenguatge musical amb el llenguatge cinematogràfic.

Intèrprets: Herbert von Karajan (director), Cor i Orquestra del Teatro alla Scala di Milano, Leontyne Price (soprano), Fiorenza Cossotto (mezzosoprano), Luciano Pavarotti (tenor), Nicolai Ghiaurov (baix).

Enregistrament: Teatro alla Scala di Milano, 1967

Producció: Unitel

Durada: 83 min

HORARIS

Dilluns 9 de març, a les 19 h

COMENTARIS

El dilluns 2 de març, us recomanem la conferència sobre la Messa da Requiem de Verdi, del cicle "Lux Aeterna. 4 rèquiems immortals".

PROMOCIONS

50 % dte. clients CaixaBank