De quina manera la història de l'art ha incorporat les emocions en el seu discurs? Com es poden llegir les obres d'art a partir de la seva dimensió afectiva?

“Poètiques de l'emoció” recorre algunes maneres de representar les emocions a partir d'obres d'èpoques i contextos diversos, incidint en peces contemporànies i en les similituds entre diferents gèneres i períodes.

Les emocions són una part fonamental de la nostra experiència i determinen en gran manera les decisions que prenem de manera individual o col·lectiva. El cos és el lloc on es (re)presenten, ja que, a diferència dels sentiments, les emocions pertanyen a un nivell prelingüístic i es manifesten en accions o moviments visibles que es produeixen a la cara, en la veu o a través de conductes i gestos específics, provocades com a resposta a diferents estímuls. La representació d'aquestes manifestacions del cos ha estat motiu recurrent al llarg de la història de l'art: les emocions bàsiques comunes a l'experiència humana —por, pena, ràbia o alegria, entre d'altres— es transformen en emocions estètiques i representades per mitjà de gestos, signes i formes que sobreviuen al llarg del temps.

L'exposició "Poètiques de l'emoció" presenta tres maneres diferents en les quals l'emoció s'ha mostrat en la història de l'art. El primer grup aprofundeix en l'emoció del subjecte a partir de la representació expressiva dels personatges protagonistes que expressen dolor o tristesa -expressió del pathos. El segon presenta un conjunt de peces en què l'emoció s'expressa de manera metafòrica gràcies a la translació de l'estat anímic de l'artista al paisatge i a l'arquitectura representats. Finalment, un tercer àmbit analitza la forma en la qual l'art s'apropia de l'emoció que vertebra el camp social, des dels moviments socials i la política fins a l'esfera de la festa o les celebracions populars.

Horari: de dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 17 a 20h. dissabtes, d'11 a 14 i de 17 a 20h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Del 20 d'octubre de 2020 al 14 de març de 2021

Entrada gratuïta amb reserva