El futur de la crisi climàtica dependrà de les accions que prenguem ara. L’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) adverteix que només una «reducció dràstica» de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle evitarà que l’augment global de les temperatures superi els 1,5 graus a finals de segle. El diagnòstic, basat en l’anàlisi de centenars d’experts i les conclusions de milers d’estudis científics, apunta que l’únic fre possible a l’escalfament global passa per aplicar al més aviat possible mesures per aconseguir ‘zero emissions’ el 2050.

L’última ‘radiografia del planeta’ del Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) corrobora que la crisi climàtica ja està afectant tots els racons poblats del món i que els principals responsables dels canvis climàtics a escala global són els gasos amb efecte d’hivernacle, l’escalfament global i, en última instància, l’activitat humana. La lluita contra aquesta emergència global, argumenta la comunitat científica, passa per aturar de manera ràpida i efectiva les emissions contaminants.

En aquests moments, les dades corroboren que la superfície terrestre és fins 1,2 graus més càlida que en l’era preindustrial. Segons calcula l’IPCC, tot apunta que la temperatura global continuarà augmentant fins, almenys, a mitjans de segle, i que en les pròximes dècades se superarà la barrera dels 1,5 graus, l’horitzó que aspirava evitar l’Acord de París. «Amb cada increment addicional de l’escalfament global, els extrems climàtics aniran a més», conclou l’informe. 

Aquests són els cinc escenaris de futurs en què podria desembocar la crisi climàtica. Segons conclou l’últim informe de l’IPCC, el clima terrestre de finals de segle dependrà de les emissions que generem en les pròximes dècades. 

Hora d’actuar

La conclusió final de l’IPCC és que, lluny de donar-ho tot per perdut, encara no és tard per evitar un escalfament global extrem. Però s’han de prendre mesures dràstiques per aconseguir-ho. «Aquesta generació pot fer els canvis sistèmics necessaris per frenar l’avenç la crisi climàtica», ha destacat Inger Andersen, directora executiva del programa de les Nacions Unides sobre medi ambient, durant la presentació de l’informe.

«Aquesta generació pot fer els canvis sistèmics necessaris per frenar l’avenç la crisi climàtica»

La bona notícia, destaca l’informe, és que encara estem a temps de salvar el planeta. O almenys de mitigar els danys. La mala notícia és que fins i tot si aturéssim avui mateix totes les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, farien falta entre 20 i 30 anys per aturar l’escalfament globalLa lluita contra la crisi climàtica, doncs, serà a llarg termini o no serà.