El president de la Generalitat, José Montilla, ha centrat bona part del discurs que ha ofert en la Festa de la Rosa del PSC, a Gavà (Baix Llobregat) en la crisi econòmica, i ha advertit que Catalunya no necessita 'posicions extremes'. Ha trobat 'penós' que el president de CiU, Artur Mas, no s'hagi 'ofert a donar suport als pressupostos de l'Estat' i ha remarcat que els nacionalistes estan anant cap a la radicalitat, i que han deixat enrere el seu 'esperit constructiu'. També ha tingut crítiques pel líder del PP, Mariano Rajoy, ja que troba 'ben trist' que no es posi de costat del govern espanyol i faci aportacions per fer front a la crisi.

Per la seva banda la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha llençat un missatge al president del Partit Popular, Mariano Rajoy, avisant-lo que les simpaties de Catalunya les guanyarà 'quan retiri el recurs d'inconstitucionalitat' de l'Estatut de Catalunya. D'aquesta manera, ha respòs a unes afirmacions del president de Convergència i Unió (CiU) Artur Mas, en què mostrava el seu temor perquè el pacte entre socialistes i populars bascos es repetís a Catalunya. 'Si no fos perquè fa riure' ha dit Chacón, 'li diríem alt i clar que no governarem amb el PP' ha afegit. 'A veure si és capaç de dir-ho vostè?' ha preguntat a Mas.

El número dos del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, ha reivindicat que 'si Catalunya té Estatut és gràcies al PSC'. Segons ha esgrimit, el PP 'es va baixar d'aquest tren, fent tot el possible perquè descarrilés' després de boicotejar els productes catalans i demanar signatures contra l'Estatut. Blanco, qui ha cobert l'absència del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha qüestionat: 'qui es va oposar al nou finançament per a Catalunya?'. I ha afegit: 'Seguirà CIU fent manetes sota la taula amb Rajoy? Que li ho diguin als catalans'.

Blanco ha carregat durament contra el líder del PP, Mariano Rajoy, a qui ha acusat de venir a buscar vots a Catalunya aquest cap de setmana després d'haver impulsat en el passat tant un boicot als productes catalans com una recollida popular de signatures en contra de l'aprovació de l'Estatut.

'Si Catalunya té Estatut és perquè el PSC ha lluitat, com també ho ha fet per un finançament més just per als catalans', ha dit Blanco, qui ha afegit: 'altres s'han baixat d'aquest tren en marxa. El PP va fer tot el possible perquè aquest tren descarrilés'.

Davant d'un auditori integrat per milers de militants socialistes de centenars d'agrupacions de diverses comarques catalanes, Blanco ha acusat al president de CiU, Artur Mas, d'apropar-se al PP. Blanco s'ha qüestionat en veu alta si 'CiU seguirà fent manetes sota la taula amb Rajoy'. I, a continuació, ha afegit: 'Que [CiU] li ho digui als catalans clarament'.

Blanco ha afirmat que Rajoy i Mas tenen en comú que 'van perdre les passades eleccions i que perdran les properes a què es presentin'. 'També tenen en comú que protagonitzen un exercici de manetes sota la taula que tots estem veient', ha afegit.

Blanco ha recordat els mèrits de l'administració Zapatero a Catalunya en matèria d'infraestructures apel·lant a la nova terminal de l'Aeroport del Prat i a la estació ferroviària de Sagrera, a Barcelona, i ha defensat la recent pujada d'impostos. 'Hem agafat el toro per les banyes, i de la crisi en sortirem', ha reiterat Blanco, qui ha defensat que Zapatero és 'un líder que diu la veritat' en 'temps difícils' i 'pren decisions valentes'.