El líder d'ERC, Joan Puigcercós, va anunciar ahir que, després de l'important retrocés electoral sofert pel seu partit a les eleccions catalanes del 28-N, no presentarà la seva candidatura a la presidència d'Esquerra en el pròxim congrés, previst per a l'octubre del 2011.

Puigcercós va exposar la seva intenció d'"abandonar" i no tornar a liderar ERC després del pròxim congrés, encara que sí que continuarà presidint el partit i el grup al Parlament fins que sigui rellevat per altres dirigents.

En una declaració davant dels mitjans després del Consell Nacional del partit que va avalar que segueixi al capdavant de la formació fins al Congrés per 151 vots a favor, 23 en contra i 14 en blanc, va argumentar que és una "decisió personal" que entén que és la millor per al futur d'ERC.

Alhora, va anunciar que treballarà perquè al següent Congrés Nacional es presenti una sola candidatura unitària que garanteixi la cohesió del partit, i acabi amb els "accents i les famílies" que tradicionalment han derivat en batalles internes en el si de la formació republicana.

El dirigent republicà va reivindicar que "la pluralitat és perfectament compatible amb la cohesió interna", per la qual cosa espera que la seva decisió signifiqui el començament d'una nova etapa en el partit marcada per l'estabilitat de tots els sectors que l'integren.

Per evitar que el debat successori afecti la campanya del partit de de cara a la municipals, va advertir que "ara no toca parlar del Congrés", sinó de donar cobertura als més de 200 alcaldes i 1.600 regidors que ERC té als ajuntaments catalans.

"He fet un pas enrere per poder treballar millor per al Congrés i fer un relleu tranquil", va resumir Puigcercós durant la seva declaració davant dels mitjans de comunicació.

Full de ruta

Durant el Consell Nacional del partit també va ser aprovat el document que conté el full de ruta d'ERC per als pròxims sis mesos, que a més de contenir una anàlisi sobre les causes per les quals aquest partit ha perdut la meitat del seu electorat i dels seus diputats, inclou propostes per intentar remuntar la tendència a la baixa de cara a les eleccions municipals de maig del 2011.

Encara que en el full de ruta s'ajorna el debat sobre la futura estratègia d'ERC fins al congrés de la tardor i s'advoca per "fer pinya" per no projectar una imatge de partit dividit, l'anunci fet ahir per Puigcercós obre el debat successori dins de l'organització, de manera que la històrica pugna entre els diversos sectors pot tornar a manifestar-se.

La renúncia de Puigcercós es produeix en un moment en el qual el sector que lidera és absolutament majoritari, i en què l'altre sector oficialista, el "carodista", està disseminat i amb els seus dos principals líders, Josep-Lluís Carod-Rovira i Ernest Benach, apartats de la direcció.

Formalment no existeixen, a més, sectors crítics després de les dues escissions sofertes en els últims temps, però ERC és un partit molt dinàmic i no pot descartar-se que puguin néixer nous corrents d'opinió que convisquin amb els sectors tradicionals, entre els quals hi ha el "portabellista", de Jordi Portabella.

D'altra banda, el Consell Nacional també va aprovar una remodelació de l'executiva per adaptar-la als canvis derivats del pròxim pas a l'oposició, encara que es manté l'equilibri intern entre sectors.

L'actual delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvador, passa a ser vicesecretari de coordinació institucional en lloc d'Enric Aloy, mentre que Oriol Illa ocuparà la vicesecretaria de moviments nacionals i entorn.

David Minoves serà el secretari de cooperació i immigració, Marta Rovira serà la d'acció sectorial i programes en lloc de Marina Llansana, mentre que Isaac Albert serà secretari de política territorial i medi ambient.

Sergi Sabrià dirigirà l'àrea de cultura i educació i Violant Mascaró la de "partit en xarxa", en lloc de Pere Aragonès, que serà candidat a l'alcaldia a Pineda de Mar.

L'expresident del Parlament Ernest Benach abandona l'executiva, mentre que Carod-Rovira ho farà quan deixi de ser vicepresident en funcions del Govern català, i Carles Bonet quan deixi de ser senador.

La petició de Ridao

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va fer una crida a la unitat del partit, i, malgrat reconèixer que la direcció havia comès "errors", va advertir que la recuperació dels republicans passa per acabar amb les batalles internes que han caracteritzat la formació els últims anys.

Així ho va afirmar en la intervenció inaugural del Consell Nacional d'ERC, màxim òrgan del partit entre congressos.

En un discurs de gairebé una hora, Ridao va assenyalar que ERC no gestiona bé el debat intern, i va avisar que si el partit vol remuntar el retrocés electoral de les autonòmiques -on van passar de 21 a 10 diputats- no té "més marge per a la confrontació".

En al·lusió a les veus crítiques amb el partit que han demanat la renovació de la cúpula, entre les quals hi ha la de l'exlíder Josep-Lluís Carod-Rovira, Ridao els va retreure que és un "vici excessivament consolidat" airejar les discrepàncies d'ERC.