La falta d'identificació dels mossos d'esquadra antiavalots, malgrat l'ordre que els obliga a portar el seu número de TIP, impedeix a la justícia arribar fins al fons de les investigacions sobre violència policial en la majoria de casos de càrregues contra manifestants.

La intervenció dels Mossos d'Esquadra de divendres passat a la plaça Catalunya de Barcelona ha desembocat en almenys una quinzena de denúncies al jutjat, però correran la mateixa sort que històricament han tingut les causes obertes per actuacions policials i previsiblement seran arxivades, segons que van apuntar fonts judicials consultades.

De fet, de les denúncies que dissabte passat es van presentar davant el jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona, que estava de guàrdia, la jutge només ha acordat tramitar, i com a falta, mitja dotzena que anaven acompanyades de parts de lesions.

La resta de les denúncies, interposades per persones no lesionades en les càrregues que demanaven una investigació sobre l'actuació policial i la devolució de les pertinences requisades a la plaça, han estat arxivades provisionalment per la jutge en no existir perjudicats directes, van informar fonts judicials.

Les poques causes que seguiran endavant per les lesions causades pels Mossos d'Esquadra, coincideixen les fonts consultades, acabaran sent arxivades amb tota probabilitat per falta d'autor conegut.

D'altra banda, el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, dependent del Consell d'Europa, ha anunciat que investigarà les càrregues policials a Barcelona. A més d'analitzar si la intervenció va ser desproporcionada, els membres del Comitè investigaran la legalitat del fet que els agents antiavalots no portessin visible el número d'identificació malgrat estar obligats a això per una ordre d'Interior.

Encoratjar la violència

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha obert un expedient informatiu a un dels seus agents, Ferran T.F., per descobrir si ha incorregut en una falta greu per presumptament encoratjar, des de la seva pàgina de Facebook, a la violència, insultar i menysprear el grup d'"indignats" que estan acampats a la plaça Catalunya.

Segons que van confirmar fonts de l'Ajuntament, l'expedient s'ha obert d'ofici després de conèixer que un agent, que suposadament va participar en el dispositiu policial de divendres passat a la plaça Catalunya, hauria publicat a la seva pàgina Facebook comentaris en els quals lamentava no haver pogut utilitzar la violència contra els acampats i en què menyspreava la tasca dels Mossos.

"Va ser com entrar en una pastisseria i no poder menjar ni un trosset de pastís. Tant fill de puta i ni una clatellada he pogut clavar. Potser fins i tot treballo dissabte a la nit pel Barça... A veure si sona la flauta", era un dels comentaris que signava al seu Facebook Ferran T.F i que ahir reproduïa el diari El País.

L'agent, sense rang, qualificava presumptament les persones que protagonitzen la protesta des del passat 15 de maig com a "perroflautas".

L'Ajuntament de Barcelona no va facilitar cap mena d'informació sobre l'agent expedientat, ni el seu destí ni quants anys fa que és al cos. Tampoc no va confirmar o desmentir que sigui l'autor de les frases del seu Facebook i es va limitar a informar de l'obertura de l'expedient per recollir tota la informació sobre el cas.

Mentrestant, els acampats decidiran avui si segueixen a la plaça de Catalunya o desmunten el campament i prossegueixen la seva protesta per altres vies. Per la seva banda, les persones que des de fa 14 dies estan instal·lades a la plaça de la Font de Tarragona, han decidit prolongar l'acampada de forma indefinida.