Segueix-nos a les xarxes socials:

Duran demana a Mas que negociï amb Rajoy encara que es negui "a dialogar"

El dirigent català insta els presidents a deixar d'acusar-se mútuament però afirma que la consulta és "irrenunciable"

Duran demana a Mas que negociï amb Rajoy encara que es negui "a dialogar"efe

El dirigent nacionalista català Josep Antoni Duran i Lleida va declarar ahir sobre el debat sobiranista de Catalunya que "en lloc d'acusar-se mútuament, el que han de fer" el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, "és seure en una taula". "I si resulta que Rajoy no vol parlar perquè diu que ja hi ha posicions predeterminades i que Mas diu que tot i que li estenem la mà, Rajoy rebutja el diàleg, doncs que s'asseguin a la taula", va dir a Santiago de Xile el president d'Unió Democràtica de Catalunya.

"Que parlin, que comencin de nou, que busquin una solució que sigui sotmesa a consulta, perquè per a nosaltres la consulta és irrenunciable", va emfatitzar Duran i Lleida, que ahir es va entrevistar a Santiago amb la presidenta electa de Xile, Michelle Bachelet.

En la trobada, tots dos van abordar el moment actual de les relacions, "que no presenten cap tipus de fractura", i "la presència econòmica de Catalunya i d'Espanya en general a Xile", un país que segons Duran i Lleida mereix rebre més inversions, perquè "és seriós i formal".

Referent a l'opinió de Bachelet sobre el procés sobiranista a Catalunya, Duran i Lleida va puntualitzar que la presidenta no havia mostrat interès a aprofundir sobre la qüestió". "Jo sóc el convidat a la reunió i, conseqüentment, si ella no em demana informació -més enllà d'enumerar que aquest és un tema de l'agenda política espanyola- no aprofundim més", va precisar.

Dijous passat, el Parlament de Catalunya va acordar demanar al Congrés dels Diputats espanyol que transfereixi a Catalunya el poder per convocar un referèndum, anunciat per la Generalitat per al proper 9 de novembre.

Josep Antoni Duran i Lleida va puntualitzar que el referèndum, en tot cas, seria consultiu, no vinculant. "Si Rajoy s'asseu a la taula i no vol parlar de la data i de la pregunta i vol fer altres plantejaments, que ens els faci", va apuntar el líder d'Unió Democràtica, qui va afirmar que "qui s'està negant a dialogar és Rajoy".

"En democràcia, a les demandes tan clamoroses com la catalana cal donar-los resposta", va sostenir Duran i Lleida, que va reiterar que sense diàleg, el problema acabarà perjudicant tant Catalunya com Espanya, especialment pel que fa a la confiança dels inversors internacionals.

El dirigent va concloure el discurs dient que l'eventual incorporació d'ERC al Govern de la Generalitat de Catalunya és "un debat ara per ara tancat".

Prem per veure més contingut per a tu