L'exconseller del PSC i expresident del PSC a Girona, Joaquim Nadal, va expressar ahir la seva opinió de cares al congrés que el partit ha d'afrontar després de la dimissió de Pere Navarro com a primer secretari. En aquest sentit, va reclamar a les "velles glòries" del partit que s'apartin del debat i no es postulin a liderar el PSC, i de la mateixa manera va demanar a totes els sectors crítics que s'uneixin "en una sola veu" de cara al congrés. Nadal va advertir també que amb un canvi de cares no hi ha prou per superar la crisi en què està immers el partit i va situar com a repte de la nova direcció tornar a demostrar que al PSC són "socialistes i catalanistes". "Hem de defensar la consulta sense fissures i totes les opcions de vot", va dir.

Joaquim Nadal va descartar formar part activament de la nova direcció i va demanar a "les velles glòries" que facin un pas enrere i deixin lloc a noves generacions. "Aquelles persones que hem tingut càrrecs públics i responsabilitats en els últims 30 anys, estem gastats i amortitzats. Algú ens ha de passar davant", va dir. L'exconseller no va entrar a la guerra de noms i tampoc va veure "absolutament necessari" que el nou primer secretari del PSC hagi de ser un càrrec territorial.

Pel que fa als sectors crítics, Joaquim Nadal els va demanar unitat d'acció. "Han d'aconseguir parlar amb una sola veu", va sentenciar. Tot i això, va reconèixer que amb el relleu de Pere Navarro també ha aparegut el risc que els discurs dels díscols es fragmenti encara més. Per recompondre el partit, l'exconseller va posar com a condició indispensable "la rehabilitació extrema i sense condicions" dels tres diputats díscols al Parlament, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura. "És una ignomínia tenir-los de cara a la paret", va concloure.

Abandonar els egos

El líder del PSC de Girona, Juli Fernández, va tornar a mostrar la sev aposició ahir. Va apostar per convocar un congrés "com més aviat millor", fins i tot abans del que celebri el PSOE a final de juliol, i va reclamar que es "deixin a una banda els egos" per crear una nova direcció "potent, col·legiada i transversal".

El diputat socialista va considerar que, després de la dimissió del primer secretari del partit, Pere Navarro, el PSC "no pot estar en una situació d'interinitat, sense lideratges forts", pel que el congrés extraordinari hauria de convocar-se "com més aviat millor", fins i tot "la setmana abans" que el del PSOE, previst per al 26 i 27 de juliol. "S'ha de fer ràpid, s'ha de fer pinya al voltant d'un projecte potent i col·lectiu, i tornar a recuperar la centralitat i la confiança. Hem de ser capaços de crear un projecte amb més credibilitat, i com més aviat es faci, millor", va insistir.

Fernández es va oferir per "ajudar que el partit torni a posar-se on li toca" i va instar a buscar "fórmules de gestió diferents", amb una direcció "potent, col·legiada i transversal". "El nou primer secretari ha de ser una persona que estigui convençuda, il·lusionada, i vulgui treballar per un projecte col·lectiu -ha ressaltat-. El fet que pugui ser diputat o alcaldessa no és significatiu, sinó que ha d'estar convençut que cal fer un gran projecte i recuperar la confiança".

El diputat va lamentar que els crítics "no hagin estat amb un actitud massa constructiva en els últims mesos", però va matisar que "si estan disposats, facin un pas per intentar treballar per un projecte col·lectiu, deixant d'un costat els egos i les ganes de protagonisme, que en aquest partit han sobrat bastant en aquests mesos", va afegir. "I això va per tothom que té egos -va reiterar-. Tenim un excés de gesticulació externa, que fa molt de mal, i el partit necessita tranquil·litat, un debat serè i diàleg".

Sobre la crida de CDC al fet que el PSC aprofiti la nova etapa per "reincorporar-se" a la consulta sobiranista, ha recordat que el que el seu partit "no pot fer és seguidisme de la proposta de CiU i ERC",