14 de novembre de 2014
14.11.2014

L'assessor fiscal dels Pujol no sabia res de l'herència ni dels comptes a l'estranger

Diu que no va saber res de la suposada herència fins setmanes abans que Jordi Pujol la fes pública

14.11.2014 | 18:00

L'assessor fiscal de la família Pujol des de 1983, Juan Antón Sánchéz Carreté, ha afirmat avui al jutge Pablo Ruz que no li consta que l'expresident català i el seu primogènit tinguin comptes a l'estranger i que no va saber res de la suposada herència que van rebre els fills fins setmanes abans que Jordi Pujol la fes pública.

Sánchez Carreté ha declarat avui com a testimoni a l'Audiència Nacional en l'últim dia de la ronda de declaracions a 36 imputats i testimonis davant del jutge que investiga l'origen de la fortuna a l'estranger del primogènit de la família Pujol, Jordi Pujol Ferrusola.

A part de l'assessor fiscal, també ha comparegut Jordi Puig Godes, germà de Felip Puig, el conseller català d'Empresa i Ocupació, que ha negat cap relació entre aquest últim i Pujol Ferrusola, així com d'altres empresaris que suposadament van fer negocis amb el primogènit.

Segons han informat fonts presents en la declaració, l'assessor fiscal dels Pujol ha assegurat que mai no ha tingut constància dels comptes a l'exterior que l'expresident català va reconèixer haver tingut sense regularitzar, ni tampoc de l'herència milionària a la seva dona i fills amb la qual va intentar justificar la procedència d'aquests diners.

Jordi Pujol pare va fer públic un comunicat el 25 de juliol reconeixent que havia tingut aquests comptes i que havia regularitzat amb Hisenda aquests diners, un document del qual l'assessor només va tenir coneixement setmanes abans, ha dit avui al jutge a preguntes de la fiscal anticorrupció Belén Suárez.

Ha relatat que l'expresident català li va preguntar com tractar aquest assumpte i ell li va donar la seva opinió, encara que no ha explicat què li va dir exactament, segons les mateixes fonts.

Respecte a Jordi Pujol fill, Sánchez Carreté ha sostingut que va portar fins a 2013 l'impost de societats de les seves cinc empreses i també, com a "'bonus'", feia la declaració de la renda del matrimoni, encara que ha afegit que era molt senzilla i pràcticament es tractava de confirmar l'esborrany.

El fiscalista ha assegurat al jutge que en cap operació que ell va analitzar de les seves empreses apareixien comptes a l'estranger, encara que l'Agència Tributària va detectar moviments de divises per valor de 32 milions de Pujol Ferrusola i la seva dona entre 2004 i 2012 a tretze països com Suïssa, Illes Caiman, Liechtenstein i Gabon.

Avui també ha declarat Jordi Puig Godes, germà del conseller català de CiU, que ha negat qualsevol relació entre el seu germà i el primogènit dels Pujol, amic seu de la infància.

Se li ha preguntat per un contracte el 2001 entre l'empresa Isolux i el Govern del Gabon per instal·lar allà xarxes elèctriques, per la qual cosa Pujol Ferrusola va facturar 600.000 euros a Isolux en concepte de tasques d'intermediació que els investigadors creuen que no van existir.

En un principi ha negat saber res d'aquest contracte, però llavors la fiscal li ha ensenyat uns correus electrònics que va mantenir amb Isolux el 2001 parlant de reunions i viatges per aquest assumpte, que ell ha reconegut com a propis.

En aquell moment, i segons les fonts presents en la declaració, ha admès que va fer una espècie de labor comercial en aquesta contractació, per la qual, ha dit, no va cobrar res, i ha afegit que després el 2006 una empresa de Pujol Ferrusola va passar a fer aquests treballs.

Sobre aquest contracte i del costat d'Isolux avui ha testificat un directiu de l'àrea internacional de l'empresa des de 2009, que ha assegurat que no coneix Pujol Ferrusola, ha indicat que el 2006 i 2009 es va signar un contracte de consultoria amb una empresa del fill de l'expresident català per aquest projecte, encara que desconeix les tasques que fa o si es controla la seva feina.

Per un altre negoci a Mèxic en què va estar implicat el fill de Pujol ha declarat l'exconseller de Presidència de les Canàries Julio Bonis, que resideix actualment al país centreamericà.

Bonis ha indicat -segons aquestes fonts- que va oferir una empresa que tenia a Mèxic perquè ell i inversors espanyols participessin el 2006 en el projecte d'urbanització turística de Blau de Cortez, a la regió de Baixa Califòrnia.

Pujol Ferrusola va entrar en l'operació com a fideïcomissari i va aportar 1,4 milions, que va completar amb 600.000 euros més fins al 21% del capital de l'empresa, però Bonis ha dit que no va saber més de la seva participació perquè ell va vendre la seva part el 2008.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema