La Generalitat reforçarà amb més pressupost -un 25 % més- i més personal l'Agència Tributària de Catalunya perquè, a partir de l'any vinent, assumeixi noves funcions recaptatòries.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ahir ha presentat els pressupostos de la Generalitat per a 2015 al Parlament, ha explicat en roda de premsa que els recursos de l'Agència Tributària de Catalunya creixeran en una quarta part l'any vinent, fins a 35,9 milions d'euros. L'objectiu, va indicar el conseller, és seguir una "política de reforçament" d'aquest organisme, que el Govern vol convertir de mica en mica en una veritable Hisenda catalana.

Mas-Colell va destacar que Catalunya necessita potenciar les seves "estructures d'estat passi el que passi" i, en relació amb l'Agència Tributària catalana, va dir que "ha de poder fer més coses que fins ara". Per això, a més de destinar més recursos a aquest ens, l'executiu el dotarà de més personal procedent de la pròpia administració catalana.

"Es farà alguna contractació interna i la reassignació de personal per activitats. Comptarem amb més inspectors d'Hisenda i més membres del cos de tècnics", va assenyalar el conseller, que ha subratllat la seva intenció de tenir una agència "més dimensionada". Va afegir, en aquest sentit, que no descarta la possibilitat de realitzar noves "convocatòries obertes per a personal" de l'Agència Tributària de Catalunya, encara que això, va incidir, "no està contemplat de moment".

Noves taxes

El Govern preveu en el seu projecte de llei de mesures fiscals i financeres la creació de 8 taxes i la modificació de 32 ja existents, amb un increment de la recaptació de 13,1 milions. Així, s'incorpora un recàrrec del 20% sobre el tipus de gravamen general del cànon de l'aigua, el que repercutirà els consumidors en un percentatge al voltant de l'1%, en funció del consum. A més, s'apugen de 4.000 a 6.000 euros les multes per infraccions molt greus previstes per la Llei del taxi. Pel que fa a les noves taxes, quatre són del Departament de Salut fruit de canvis en la normativa estatal; tres més són d'Agricultura, i la vuitena és sobre el registre de la Generalitat.