El jutge Pablo Ruz va proposar ahir jutjar onze imputats en la trama Pretòria de corrupció urbanística a Catalunya, entre els quals destaquen els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i l'exdiputat socialista Luis Andrés García. Ruz va fer aquesta proposta en la resolució de transformació en procediment abreujat d'aquestes diligències que va obrir a finals de gener de 2009 el seu antecessor al jutjat, Baltasar Garzón, i en les quals van arribar a estar imputades vint persones, de les quals gairebé la meitat van ser exonerades d'aquesta causa al llarg de la instrucció.

De tota la informació investigada, es conclou que la suposada trama de corrupció urbanística estava liderada per Luis García, "Luigi", i es calcula que aquesta xarxa va defraudar uns 45 milions d'euros als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

A més de les persones ja citades, Ruz va proposar portar també a judici Manuel Valera Navarro, Manuel Dobarco Touriño, José Singla Barceló, Manuel Carrillo Martín, Gloria Torres Pladellorens, Philip Mahan i Maria Lluïsa Mas Crussels (dona de Prenafeta). Els delictes que s'imputen a aquests onze encausats són els de tràfic d'influències i suborn, tots dos comesos per particulars i funcionaris, i blanqueig de capitals

Segons la interlocutòria, ha quedat acreditada l'existència, entre 2000 i 2009, "d'una trama dirigida a la realització de tasques d'intermediació o influència en adjudicacions públiques vinculades a diverses operacions urbanístiques desenvolupades en l'àmbit municipal de determinades localitats de Catalunya", en concret de la província de Barcelona, "sota la intervenció principal de l 'imputat" Luis García. Tot això, prossegueix Ruz, "a canvi de la percepció de quantioses comissions respecte a les quals es procediria ulteriorment a ocultar tant la seva titularitat com l'origen presumptament delictiu dels referits guanys patrimonials, amb la finalitat d'aconseguir el seu aflorament posterior desvinculant-les del seu origen".

Amb aquesta finalitat, els imputats van fer ús de complexos entramats societaris d'entitats domiciliades en paradisos fiscals com les Illes Caiman i en comptes a Suïssa i Andorra.En el cas d'Alavedra i Prenafeta, quantifica en 6.080.405 euros i 14.984.865 euros, respectivament, els guanys generats, en part per comissions. Respecte a Luis Andrés García els seus guanys van ascendir a 5.886.925 euros i els de Bartomeu Muñoz a 1.728.064.

Obtenció de beneficis

En la resolució, Ruz desglossa tres operacions urbanístiques de la trama als municipis de Santa Coloma de Gramenet, Andreu de Llavaneras i Badalona. Una d'aquestes operacions, l'anomenada Pallaresa, es va desenvolupar al municipi de Santa Coloma entre 2001 i 2009 i en ella hi van intervenir Luis García, Valera, Muñoz, Dobarco i Singla, els quals "posats de comú i previ acord, després de conèixer el projecte urbanístic que s'anava a realitzar en l'esmentada localitat, van planificar i van decidir manipular i intermediar en l'adjudicació i modificació dels usos de terrenys públics afectats". Tot això, "amb clar perjudici per a l'Ajuntament" i per "vendre'ls a un tercer amb qui prèviament ja havien pactat la seva alienació a canvi de l'obtenció d'importants beneficis".

La trama va obtenir els seus propòsits gràcies a les influències que Luis García exercia en aquell Ajuntament "derivades dels vincles i amistats que va forjar durant els anys 80 en què va ser diputat autonòmic del PSC, així com de l'estreta amistat que mantenia amb l'alcalde" Bartolomé Muñoz, així com amb el seu tercer tinent d'alcalde i regidor d'urbanisme, l'imputat Manuel Dobarco.

En aquesta com en les altres dues operacions investigades, Niesma a Sant Andreu de Llavaneras, i Badalona -en la qual es van alienar terrenys del Port Esportiu de Barcelona, empresa amb la qual Luis García "mantenia una estreta vinculació"-, Ruz descriu una dinàmica similar d'ús d'influències per aconseguir adjudicacions de terrenys.

El modus operandi consistia sempre a canviar l'adjudicatari i requalificar els terrenys per vendre'ls a un preu superior a canvi de "quantioses comissions" i amb perjudici per als ajuntaments afectats.