El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que són els partits que concorreran a les eleccions autonòmiques del 27 de setembre els que podran convertir-les en "eleccions de tipus plebiscitari". "Les eleccions les convocaré com ho he fet sempre, és a dir, eleccions al Parlament de Catalunya. Ara bé, els partits que es presentin a aquestes eleccions les poden convertir en eleccions de tipus plebiscitari en el sentit que es vegi si hi ha una majoria o no a favor que Catalunya tingui un Estat per ella mateixa", va afirmar Mas.

El president de la Generalitat, que es va reunir a l'estació d'esquí de Masella amb representants de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí per conèixer l'estat del sector, va afegir que els partits sobiranistes intentaran "compartir programes" en aquestes eleccions "de manera que es vegi finalment si existeix aquesta majoria independentista o no".

Pel que fa a si els dos socis de la federació CiU, CDC i UDC, podran concórrer junts a unes eleccions de tipus plebiscitari, Mas va assenyalar que "seria el més normal del món" i que farà "tot el possible perquè sigui així", després de recordar que van acordar junts la data i la pregunta de la consulta del 9-N.

El president de la Generalitat també es va referir a declaracions de l'expresident del Govern José María Aznar i d'altres sectors contraris al procés sobiranista català i va dir que es tracta d'"amenaces velades, més o menys velades o més o menys amagades". "El discurs el coneixem. No vull dir que ens ho puguem prendre a la lleugera, perquè alguns d'ells són gent que realment ho té molt clar, que ens tallarien el pas. Però jo sempre he dit que això, en últim terme, depèn de la voluntat majoritària del poble de Catalunya i també de la nostra capacitat de resistència i de la fermesa del nostre projecte de futur", va afegir.

En aquest sentit, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar que Aznar "té la virtut de ser el gran impulsor del procés d'independència de Catalunya". "Aquesta actitud tancada, negativa, de combatre la diversitat de l'Estat espanyol, de negar elements bàsics de la democràcia. Aquesta actitud consolida i reforça el que estem fent", va afegir.

Per part seva, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va titllar d'"il·lusori" el full de ruta d'Artur Mas cap a la independència de Catalunya, i el va acusar d'"enga?nyar" i de generar "frustració" als catalans amb aquest pla "il·lusori i fantasiós".

En la seva intervenció davant el Consell Nacional del seu partit, Iceta va assegurar que després de quatre anys "perduts" de govern de CiU, el president català segueix caient en l'"error" de pensar que podrà canviar les relacions entre Catalunya i Espanya de forma "unilateral", quan el 9-N va demostrar que "no hi ha dreceres".

Iceta va insistir a descartar que les eleccions del proper 27 de setembre siguin un plebiscit sobre la independència de Catalunya, ja que "unes eleccions no poden substituir un referèndum", i va censurar el calendari cap a la independència marcat per Artur Mas, que inclou passos com el de redactar una eventual Constitució catalana.

Crítiques a ERC

La diputada de C's Inés Arrimadas va acusar ERC d'ajudar el president de la Generalitat a "tapar les retallades i la corrupció de CDC a canvi d'eleccions". La diputada va retreure al president d'Esquerra, Oriol Junqueras, que hagi "salvat" Artur Mas de comparèixer a la comissió de frau al Parlament, cosa que, segons ella, mostra que "no té cap interès d'acabar amb la corrupció". Arrimadas va assenyalar que CiU i ERC "volen segrestar eines democràtiques, com són les eleccions, per utilitzar-les en el seu propi interès". A més, va criticar Mas per "deixar la política catalana i el futur dels ciutadans en mans d'entitats que no tenen cap tipus de representació parlamentària".