La jutgessa del "cas Mercuri" ha imputat vint càrrecs locals de l'antiga cúpula de la Federació Catalana de Municipis (FMC), com l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmon, per les suposades irregularitats en la compra de rellotges per regalar. En un escrit, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell ha citat als vint imputats, la majoria exalcaldes, a partir del pròxim 19 de març, en interrogatoris que es prolongaran fins al 10 d'abril. En aquesta peça separada del "cas Mercuri", la jutgessa ja ha interrogat com a imputat a l'exalcalde de Sabadell i expresident de l'FMC Manuel Bustos -que es va negar a declarar-, per un delicte de malversació, ja que suposadament va carregar a la federació municipalista la compra de 70 rellotges de la marca Calvin Klein per regalar-los als membres del Consell Nacional de l'FMC.

La jutgessa ha acordat aquestes noves vint imputacions després de rebre un ofici dels Mossos d'Esquadra, als quals va demanar que l'identifiquessin als 66 membres del Consell Nacional de l'FMC en el període 2007-2011, suposadament beneficiaris d'aquests obsequis. Entre els nous imputats en aquesta peça separada, a més dels alcaldes socialistes Balmón i Ballesteros -que també va testificar en la causa sobre els suposats sobresous encoberts-, figuren també els alcaldes de Centelles (Osona), Miquel Arisa, i de Deltebre (Baix Ebre), Gervasi Aspa, i l'exalcaldessa de Badalona (Barcelonès) Maite Arqué. També han estat imputats l'exalcalde de Balaguer (Noguera) Miguel Angel Barril, l'exalcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) Miquel Alonso Herrera, l'exalcalde de Molins de Rei (Baix Llobregat) Ivan Arcas, i l'exalcaldessa de Bigues i Riells (Vallès Oriental) Elena Argemí. La jutgessa ha citat també com a imputats a l'exalcalde d'Igualada (Anoia) Jordi Aymamí, a l'exalcalde de Sitges (Garraf) Jordi Baiget, i a l'exalcalde de Gavà (Baix Llobregat) Joaquin Balsera, a més dels exdirigents de l'FMC Llorenç Artigas i Esther Badosa.

Aquesta peça separada en la macrocausa del "cas Mercuri", una suposada trama de corrupció urbanística amb epicentre a Sabadell, es va obrir arran d'un informe dels Mossos d'Esquadra, que en la documentació comptable intervinguda en l'escorcoll de la seu de la Federació van descobrir la compra de 70 rellotges per valor de 14.060 euros al juliol del 2011, als pocs dies de la celebració del XX Consell Nacional de l'entitat. Segons la documentació intervinguda, que obra a poder de la jutge, els diners per pagar els rellotges va ser carregat en concepte de "publicitat i propaganda" al capítol de "formació i seminaris" dels comptes de la federació municipalista, que el 2011 es va nodrir en un 94,18 % de fons públics.

Per aquest motiu, la jutgessa conclou que la compra dels rellotges es va dur a terme "sense que aparentment existís cap relació entre la despesa i la partida pressupostària al càrrec de la qual es va efectuar". En concret, l'FMC va adquirir un total de 70 rellotges -50 per a home i 20 de dona-, la qual cosa coincideix amb la composició del Consell Nacional de l'entitat, que entre 2007 i 2011 estava integrat per 66 membres, dels que 50 eren homes i 16 dones. Per a la magistrada, resulta eloqüent la coincidència entre les dates de compra dels rellotges -el 19 de juliol del 2011- i la celebració de la XX Assemblea del Consell Nacional de l'FMC -el 22 de juliol del 2011-, així com el número de rellotges i la composició d'aquest òrgan de gestió. Per aquest motiu, la jutgessa entén que els rellotges s'haurien lliurat suposadament als que havien estat gestors de l'entitat, com ho eren els membres del Consell Nacional en el període 2007-2011, alguns dels quals van continuar en el càrrec en la següent legislatura.

La resposta

La FMC va assegurar ahir en un comunicat que els membres de l'entitat que havien estat citats a declarar com a imputats per la seva pertinença al seu Consell Nacional "mai no han percebut cap tipus d'emoluments" per l'assumpció d'aquesta responsabilitat.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va negar haver rebut cap dieta ni cap rellotge commemoratiu. Ballesteros ja va demostrar documentalment que no havia cobrat cap dieta de l'FMC i ahir va reivindicar que tampoc havia acceptat mai cap rellotge ni cap emolument de l'entitat municipalista. Per la seva banda, l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, també va negar haver rebut ni sobresous ni rellotges de la FMC, per la qual cosa es va mostrar "enfadat" per ser imputat pel jutjat de Sabadell.