La "carpetada" a la candidatura de Barcelona per als Jocs d'hivern de 2026 que dimecres va anunciar l'alcaldessa ha estat la primera topada d'Ada Colau amb la resta de grups, fins i tot els que van votar a favor de la seva investidura, i la collita de les primeres crítiques en els seus primers cinc dies de gestió.

L'alcaldessa de Barcelona va intentar ahir frenar l'escalada de crítiques proposant als alcaldes del Pirineu català, que reivindiquen la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2026, noves formes de col·laboració en esports i altres temes.

Colau va lamentar no haver informat prèviament els alcaldes de la seva decisió d'enterrar la candidatura barcelonina i va explicar que aquesta "va sorgir fruit de la revisió dels comissionats de l'ajuntament", un dels quals era el coordinador de la citada candidatura olímpica. "No he tingut temps a parlar amb els altres interlocutors", es va disculpar Colau en referència als seus homòlegs del Pirineu. Els alcaldes de Puigcerdà, Albert Piñeira, i de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ja han anunciat que demanaran reunir-se amb Ada Colau per sol·licitar-li que no renunciï a la candidatura dels Jocs.

Les valoracions

A les crítiques de CiU i PSC a la decisió de Colau de no optar als Jocs d'hivern de 2026, s'hi van sumar ahir també ERC i PP, mentre que el PSC les va aprofundir. El president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va retreure a Colau que hagués retirat la candidatura sense dialogar abans i va anunciar que portaria l'assumpte al ple i es reuniria amb els alcaldes del Pirineu que volen aquests Jocs.

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va acusar l'alcaldessa d'"actuar de forma unilateral" i sense consultar malgrat "que tant parla de consultes ciutadanes". La portaveu municipal del PSC, Carmen Andrés, va retreure a Ada Colau que hagués donat carpetada a la candidatura "sense comptar amb ningú" i va recordar que "una decisió presa per 11 regidors tampoc no té un consens generalitzat".

Per la seva banda, les estacions catalanes d'esquí esperen que l'alcaldessa de Barcelona es replantegi la decisió de retirar la candidatura per albergar uns Jocs Olímpics d'Hivern. Segons va explicar el director de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, l'objectiu passa ara per reunir-se amb l'alcaldessa de Barcelona i explicar-li un projecte que considera que "val la pena". L'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), en canvi, es va mostrar partidari de recuperar el projecte del Pirineu i de les Terres de Lleida d'articular una candidatura per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern, una vegada que Barcelona s'ha retirat de la competició per organitzar-los el 2026.