El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha emplaçat aquest dilluns el govern espanyol a tenir "coratge polític" per pactar la pregunta, la data i les condicions del referèndum. En un esmorzar a Madrid al que han assistit nou ambaixadors (8 de països de la UE) però cap representant del PP o del govern espanyol, ha defensat la necessitat de trobar una "solució política" per poder fer el referèndum a Catalunya i ha criticat la judicialització del procés per part de l'executiu de Rajoy, que "ho fia tot al treball dels fiscals i jutges". Ha assegurat que el Govern té oberta una "invitació permanent" als qui comparteixen que "cal esforçar-se per trobar una solució política a les demandes de Catalunya" i ha demanat que no hi hagi restriccions per parlar de la data del referèndum "sense apriorismes", així com "la pregunta a fer" i quin seria el resultat vàlid. També si s'estableix un compromís de moratòria abans de fer un referèndum similar: "Això s'hauria de parlar i cal parlar-ho", ha dit.

Puigdemont ha afirmat que el debat de la setmana passada al Parlament té com a resultat que el rebuig al referèndum no superen el 40% de la cambra i que la defensa de la reforma federal de la Constitució és "minoritària". També ha recordat que els sondeigs d'opinió apunten que ja hi ha un 5,3% més de partidaris de la independència que contraris.

En canvi, el nombre de diputats que donen suport al referèndum sumen 73 diputats fet que representa el 60% de la cambra. A més, ha recordat que el Premi Nobel d'Economia Joseph E. Stiglitz va avalar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, mentre que "cap ha dit que Catalunya vagaria per l'espai sideral".

"Pot agradar o pot provocar rebuig, però sens dubte és una realitat acreditada i sostinguda en el temps que no canviarà fins que se solucioni", ha dit.

Nou Ambaixadors i representants del PDC, ERC i En Comú Podem

A la conferència de Puigdemont hi ha assistit 300 convidats, entre els quals la plana major del seu partit així com representants d'ERC i En Comú Podem i el PSOE, però cap membre del PP, C's o representant del govern espanyol. En canvi, sí que hi ha assistit nou ambaixadors: els de França, Gran Bretanya, Holanda, Suècia, Dinamarca, Bèlgica, Irlanda, Grècia i Egipte.

Entre altres, ha estat present a la taula presidencial la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller de Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; els portaveus del PDC al Congrés i al Senat Francesc Homs i Josep Lluís Cleries; el portaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà, i el delegat del Govern a Madrid. Ferran Mascarell.

Per part d'En Comú Podem hi ha assistit el secretari de la Mesa del Congrés, Marcelo Expósito, i en representació del PDE la coordinadora general Marta Pascal; el president del grup parlamentari al Parlament, Jordi Turull, i el vicepresident del Parlament, Lluis Corominas. Pel PSOE l'exministre Ángel Gabilondo.

També l'ambaixador de França a l'Estat, Yves Saint-Geours, el de Gran Bretanya, Simon Manley.

Dinar amb Iglesias

Després d'aquest esmorzar el president de la Generalitat té previst dinar amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ja ha avançat que té intenció de traslladar-li la seva oposició a un referèndum unilateral a Catalunya. En una entrevista a La Sexta, Iglesias va afirmar que és partidari d'un referèndum acordat i "amb garanties".