El líder del PSC, Miquel Iceta, va advertir ahir el PSOE que «les gestores són per a temps breus», apressant-lo així a convocar el seu congrés, encara que va confiar que les dues formacions sabran «superar la discrepància» perquè el PSC «no vol separar-se ni un sol mil·límetre dels seus germans». A banda, Iceta va reconèixer que el PSC «no és el partit que era» però va confiar en recuperar la credibilitat i la confiança ciutadana.

En la seva intervenció al congrés del PSC per presentar l'informe de gestió de la comissió executiva, Iceta va recordar que, després de la dimissió del seu predecessor, Pere Navarro, el 2014, el PSC «també va designar una gestora al juny i el congrés es va fer tres setmanes després. Les gestores són per a temps breus». En tot cas, després de la ruptura de vot del PSC en la investidura de Rajoy, va lamentar «no haver estat capaç de convèncer» el PSOE de votar en contra ni de fer entendre la seva posició de no poder abstenir-se davant un PP al qual va «responsabilitzar» del conflicte sobiranista a Catalunya per la seva absència de diàleg.

De fet, es va mostrar «sorprès» que «encara hi hagi qui no entengui que el PSC no pot aparèixer al costat del Govern del PP, encara que fos amb una abstenció». «Confio que sabrem superar aquesta discrepància, perquè volem seguir construint amb el PSOE un projecte compartit. Sigui quina sigui la comissió executiva que elegirem, aquest és un dels primers punts del seu treball, per convicció, però també per fraternitat i estima cap als socialistes de tot Espanya», va dir. El dirigent va ser contundent sobre la posició del PSC cap al PSOE. «Són els nostres germans dels quals no ens volem separar ni un sol mil·límetre», va dir entre aplaudiments dels centenars de delegats presents, deixant clar que es «mantindrà aquesta voluntat passi el que passi», perquè «com més fort ha estat el socialisme a Catalunya, més fort ha estat a Espanya». Iceta va demanar als seus companys que, en abordar els debats al congrés d'aquest cap de setmana, «quan es toqui aquesta qüestió, ho fem des de la prudència i la fraternitat de qui vol seguir compartint aquest projecte amb els socialistes d'Espanya».