La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa que falsificava receptes de jubilats per obtenir fàrmacs dels que s'utilitzen en tractaments de fecundació 'in vitro' i revendre'ls després a meitat de preu, segons ha explicat en una nota el cos de seguretat estatal. En total s'ha detingut cinc persones, dues a Barcelona, dues a Sevilla i una a Palma de Mallorca. Els detinguts de Barcelona són la responsable d'una farmàcia i el treballador d'un Centre d'Assistència Primària (CAP).

En aquest centre sanitari és on la Guàrdia Civil considera que es robaven els documents i el material necessari per falsificar les receptes. A la farmàcia és on es compraven els fàrmacs. Els dos detinguts de Sevilla eren els presumptes distribuïdors i el detingut a Palma era el responsables d'una clínica de reproducció assistida.

Segons la Guàrdia Civil, els medicaments que s'obtenien de forma il·lícita eren oferts a meitat del preu real i es distribuïen arreu d'Espanya. Els cinc individus estan acusats de delictes de robatori amb força, falsificació de documents, revelació de secrets, estafa, contra la salut pública i pertinença a organització criminal.

En el marc de l'operació, els agents han intervingut 450 receptes falsificades que ja havien estat utilitzades, amb les quals s'han dispensat 775 envasos. A banda se n'han decomissat 200 més, també falsificades i sense utilitzar. La Guàrdia Civil calcula que l'estafa a la Seguretat Social ascendeix a uns 230.000 euros.

La investigació va començar l'abril passat quan des del Departament de Salut de la Generalitat es va denunciar a la Guàrdia Civil que una farmàcia de l'àmbit metropolità dispensava gran quantitat de medicaments d'aquest tipus a través de receptes de jubilats, és a dir, plenament subvencionats.

Els agents de la Guàrdia Civil van detectar amb posterioritat que els medicaments s'enviaven a una localitat de la perifèria de Sevilla, des d'on es venien a qualsevol punt d'Espanya. Molts dels fàrmacs, però, es remetien a una clínica de reproducció assistida de Palma de Mallorca.

El cos de seguretat també indica que el responsables de la clínica comprava els medicaments a un preu molt inferior al real i, a banda, facilitava el contacte directe entre els clients i el proveïdor ubicat a Sevilla.