El seguiment que es va realitzar a Abdelbaki Es Satty, presumpte cervell dels atemptats a Barcelona i Cambrils, al centre penitenciari de Castelló I on complia condemna per tràfic de drogues, es confirma ara amb una nota interna de presons una setmana després que Levante-EMV, diari del mateix grup editorial del Diari de Girona, informés en exclusiva que l'imam de Ripoll havia estat investigat pel seu suposat «caràcter radical salafista». Tal com va informar aquest diari, el pres figurava als fitxers FIES, concretament al grup C, on s'inclou als presos susceptibles de radicalització.

Pel seu bon comportament durant els dos anys que va restar entre reixes i l'absència d'indicis clars de salafisme radical, el seguiment va quedar en res i, una vegada va sortir de la presó, no va ser sotmès a estreta vigilància. Previsiblement, Es Satty ja havia estat investigat el 2005 pels serveis d'Informació per la seva presumpta vinculació amb grups integrats a Al-Qaeda, i un jutge va ordenar la intervenció de les seves comunicacions. Tot i això, el ministre d'Interior segueix mantenint que no els constava com una persona radical i que mai havia estat en el FIES.

Així mateix, el presumpte cap de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats a Catalunya no tan sols acumulava una condemna de 4 anys a presó per tràfic de drogues, sinó que tenia una sentència prèvia, del 2003, segons la qual va ser declarat culpable d'intentar introduir de manera il·legal un ciutadà que viatjava amb un passaport falsificat, fets pels quals va ser condemnat a una pena de mig any de presó. La sentència conclou que l'imam, mort després de l'explosió d'Alcanar, va ser responsable d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i el va condemnar a una multa de 1.080 euros, d'acord amb la petició del Ministeri Fiscal.

El presumpte adoctrinador de la cèl·lula gihadista que ha deixat 16 víctimes mortals no comptava amb antecedents en el moment dels fets, que van tenir lloc al port de Ceuta a finals de novembre del 2002.

Es Satty viatjava amb un vehicle Ford Scorpio propietat d'una altra persona aliena al procés quan els funcionaris de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat el van sorprendre intentant introduir un immigrant de la seva mateixa nacionalitat, marroquina, de camí a Algesires.

Aquesta sentència condemnatòria se suma a la dictada pel mateix jutjat penal número 2 de Ceuta de 2011 en què se'l va condemnar a 4 anys de presó per viatjar amb 121 quilos d'haixix a l'interior del seu vehicle. L'imam de Ripoll va ser sorprès el dia d'Any Nou del 2010 també al port de Ceuta quan viatjava, procedent del Marroc acompanyat de tres germans marroquins amb residència a Cambrils que van resultar absolts dels fets.

No va recórrer les condemnes

En una primera declaració davant el jutge instructor, va dir que va portar la droga sota amenaces, que l'havien enviat al Marroc a buscar-la i que, si no ho feia, el matarien a ell i la seva família. Tot i això, en el judici va atribuir tot aquest testimoni a una mala traducció de l'intèrpret i va confessar que ell portava la droga. Encara que van resultar condemnatòries, el presumpte cervell de la cèl·lula gihadista no va recórrer cap de les dues resolucions.

Després que s'ordenés la seva expulsió del país, el titular del Jutjat Contenciós Administratiu número dos de Castelló va revocar el 2015 l'ordre d'expulsió en entendre que, essent resident de llarga duració, «havia demostrat el seu evident arrelament laboral i esforços per integrar-se a Espanya». En aquesta sentència, que no va ser recorreguda per l'Advocacia de l'Estat, no va tenir en consideració la condemna de mig any de presó per intentar introduir un compatriota de manera il·legal mentre intentava accedir a un transbordador amb destí a Algesires. El jutge tampoc tenia coneixement de la investigació per la seva suposada vinculació radical anys enrere, ni de l'informe FIES.

Ja estava a Ripoll

Per altra part, el conseller català d'Interior, Joaquim Forn, va desvelar ahir que el Mosso d'Esquadra a qui un col·lega de Vilvoorde (Bèlgica) havia demanat informació el gener de 2016 sobre Abdelbaki Es Satty, li va respondre que ja estava a Ripoll. En una entrevista amb la Cadena SER, Forn va insistir que el missatge de l'agent de Vilvoorde no suposava cap alerta, ja que el limitava a demanar informació sobre l'imam, que buscava feina a la mesquita d'aquesta localitat belga.