02 de setembre de 2017
02.09.2017

L'Audiència Nacional rebutja deixar en llibertat els dos empresonats pels atemptats a Barcelona i Cambrils

El jutge Fernando Andreu adverteix que podrien ser condemnats a presó permanent revisable

02.09.2017 | 01:10

l titular del jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, va confirmar ahir la presó provisional per a Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemalal, dos dels terroristes que van preparar els atemptats de Barcelona i Cambrils i va desestimar així la petició de les defenses. Pel magistrat, hi ha indicis sòlids de l'activa participació d'aquests dos detinguts en fets d'extrema gravetat tipificats com a 16 delictes d'assassinat terrorista, més de 100 delictes de lesions de caràcter terrorista, delicte d'estralls, tinença i dipòsit d'explosius, així com el de pertinença o integració en organització terrorista. D'altra banda, el jutge també avisa que aquests delictes podrien comportar la pena de presó permanent revisable per als dos detinguts.

En el cas de Driss Oukabir, el magistrat creu que va ser cooperador necessari per cometre els atemptats i que hi ha dades objectives per concloure que era plenament conscient que el seu germà, Moussa Oukabir, va patir una radicalització de tipus religiós que es va reflectir en la seva manera de vestir i pentinar-se i en els seus hàbits religiosos. En la interlocutòria, Andreu recull que Oukabir va reconèixer aquest canvi de comportament del seu germà, amb un increment dels seus precs i que evitava el primer perquè creia que la policia el vigilava durant aquest moment del dia. A més, va assegurar que Moussa li recriminava que no anés només amb musulmans i que li havia comentat com els musulmans havien de fer «la gihad que implica guerra».

El magistrat també recorda que va ser Oukabir qui va llogar la furgoneta amb què es va cometre l'atemptat a la Rambla. El detingut va assegurar en la seva declaració que el seu germà Moussa, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub li ho van demanar perquè volien fer una mudança i no tenien prou edat per llogar-la. No obstant això, Andreu considera que Oukabir no ha pogut donar cap detall d'aquest trasllat, com la ubicació de l'habitatge, i perquè va fer uns 100 quilòmetres per fer aquest lloguer (de Ripoll a Sabadell) acompanyat del nucli dur de la cèl·lula Mohamed Hichamy i Younes Abouyaakoub.

En la interlocutòria, recull les contradiccions d'Oukabir en la seva declaració després que en un primer moment assegurés que el seu germà li havia sostret la documentació per llogar el vehicle per després dir que era un favor que volia fer als amics del seu germà.

Pel que fa l'altre detingut, Mohamed Houli Chemalal, el jutge afirma que a banda dels indicis sobre la seva participació en els atemptats, hi ha el fet que va reconèixer bona part dels fets i que l'objectiu era preparar artefactes explosius per cometre atemptats.

Per tot això, el magistrat creu que es reuneixen els requisits per mantenir-los a la presó i avança que la pena podria comportar la pena de presó permanent revisable, la màxima que permet l'ordenament jurídic penal a l'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema