18 de febrer de 2018
18.02.2018

Rajoy entra en el debat de la llengua

El president demana destinar els recursos a la «revolució digital» en lloc d'imposar una llengua a la gent «que no vol que se li imposi» Ciutadans assegura que el trilingüisme és l'única manera de garantir drets educatius dels nens i pares a Catalunya

17.02.2018 | 23:49

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qualifica els «debats» sobre les llengües «d'atemptat contra el progrés» que suposen situar-se en «el pitjor del passat». Així s'hi va referir Rajoy al polèmic anunci del govern espanyol de garantir «el dret dels pares a escollir la llengua d'escolarització dels fills».

En aquest sentit, va demanar destinar els recursos a la «revolució digital» en lloc d'imposar una llengua a la gent «que no vol que se li imposi». En el seu discurs de clausura de la convenció sobre pimes i autònoms La Espanya emprenedora que va organitzar el PP al Palau de Congressos d'Elx (Alacant), Rajoy va destacar els valors «moderats, centrats, oberts i dialogants» del PP amb les «ofertes líquides i els experiments gasosos», que diu que deixa per a «altres».

La presidenta del PP al País Valencià, Isabel Bonig, va esgrimir que va ser la «societat civil valenciana» i el PP els que van aturar als tribunals els decret de «xantatge lingüístic». Amb tot, va lamentar que les corts valencianes hagin aprovat aquesta setmana la Llei de plurilingüisme, que afirma que «torna a coaccionar» la llibertat dels pares a escollir la llengua vehicular a les escoles. «El mateix model d'imposició lingüística de Catalunya es trasllada a la comunitat valenciana», va criticar. Així mateix, va assegurar que «només el PP» –malgrat les «sobreactuacions d'alguns»– va defensar als tribunals la llibertat dels pares a escollir la llengua d'escolarització

Cs a favor del trilingüisme

Ciutadans, per la seva banda, va assegurar que el trilingüisme és l'única manera de garantir drets educatius dels nens i pares a Catalunya. Així ho va assegurar ahir la portaveu de Cs a l'Ajuntament de Madrid. Villacís va dir que «tothom» està parlant del castellà i del català però «ningú» de l'anglès, un idioma que creu que els pares de Catalunya volen que parlin els fills. A més, va explicar que a Catalunya el que va votar «majoritàriament» la gent és el partit que defensa «seguir sent espanyols, catalans i europeus» i això es «garanteix a través del trilingüisme».

En canvi, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, va reclamar al Govern central que reconsideri el seu posicionament sobre la immersió i eviti actuar per la via del 155 guiant-se per «interessos partidistes». I va recordar que el partit de govern a Espanya només va obtenir quatre diputats a Catalunya mentre que el model de la immersió té l'aval del Tribunal Constitucional i el Consell d'Europa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook